Skal du bygge et lite hus? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygging av et lite hus.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det er ikke lett å få et presist estimat av hva det vil koste å bygge et nytt hus. Alle hus er forskjellige både når det gjelder størrelse, standard og en rekke andre faktorer. Imidlertid er det mulig å ta utgangspunkt i en gjennomsnittspris for å få en idé om et omtrentlig prisnivå. I følge markedsplassen byggstart.no ligger gjennomsnittsprisen per kvadratmeter på ca 30.000 kroner når en skal bygge et lite hus. Likevel er det store variasjoner. De rimeligste husene koster ned mot 23.000 kroner per kvadratmeter, mens de dyreste ligger på rundt 50.000 kr per kvadratmeter. For å kunne bygge et lite hus til under 3 millioner kroner, må du ta sikte på at huset ditt skal koste ned mot 23.000 kroner per kvadratmeter. I tillegg må du forsøke å spare penger i alle ledd.
Dersom alle disse forutsetningene er oppfylt, er det mulig å bygge et lite hus til under 3 millioner kroner.
Når det kommer til det å bygge hus, skilles det gjerne på ferdighus og arkitekttegnet hus. For ordens skyld kan det være greit å vite forskjellen på disse. Et ferdighus leveres i deler som er ferdigprodusert på en fabrikk og monteres sammen på tomten din. Ferdighusene kommer gjerne i et standard design og det er få muligheter til å tilpasse huset til individuelle preferanser. Ferdighuset er dog raskere å bygge og ofte noe rimeligere i pris. Et arkitekttegnet hus er ikke masseprodusert, men tegnes av en arkitekt som du engasjerer i prosjektet ditt. Ved å la en arkitekt designe huset ditt, vil det være større rom for å tilpasse huset med egne løsninger etter egne preferanser. Et arkitekttegnet hus trenger ikke nødvendigvis være så veldig mye dyrere enn et ferdighus fordi mesteparten av utgiftene ved husbygging går til materialer og arbeidstimer, men vær oppmerksom på at utgifter til arkitekt ikke er medregnet i prisanslagene nevnt ovenfor.
For å holde prisen under 3 millioner kroner, må du undersøke alle muligheter for å spare penger. Vær imidlertid forsiktig med å velge bort kvalitet for en rimeligere pris. Huset du bygger skal du forhåpentligvis bo og trives i flere år frem i tid, og dersom huset ikke holder tilstrekkelig kvalitet, kan det hende du raskt må ikke gang med reparasjonsprosjekter, noe som vil vise seg å være dyrt i lengden. Derfor lønner det seg å se etter en god kombinasjon av kvalitet og pris. Nedenfor finner du noen tips til hvordan å spare penger når du bygger et lite hus:
Tilbud og kampanjer: Materialer og produkter står for en vesentlig del av utgiftene når en skal bygge nytt hus. Ved å ta seg god tid til å undersøke markedet, sammenligne priser, og slå til når en finner gode tilbud og kampanjer, kan en fort spare mye penger. Sjekk kataloger, søk på internett og besøk leverandører for å få en god oversikt over prisnivået på de materialene og produktene som du er interessert i.
Rabatt: Det finnes flere måter å oppnå gode rabatter på. Rabatter gis gjerne når det kjøpes inn materialer og produkter i større mengder. Derfor kan det lønne seg å kjøpe inn så mye som mulig i ett stort innkjøp, i stedet for å kjøpe inn materialer og produkter i flere omganger. Dette forutsetter imidlertid at du har planlagt grundig slik at du på forhånd vet nøyaktig hva du trenger. Du kan også be entreprenøren ta seg av innkjøpet for deg. Håndverkere har ofte tilgang på gunstige rabatter fordi de handler ofte. I tillegg har de god kunnskap om ulike materialer og produkter som du kan dra nytte av.
Standard: Du kan i stor grad styre prisen selv ved å velge den standarden du ønsker på det du kjøper inn. Igjen er det viktig at du ikke velger produkter som ikke holder nødvendig kvalitet, men ser etter en god kombinasjon av pris og kvalitet.
Grunnforhold: Dersom det skjuler seg store stein eller fjell under tomten hvor du skal bygge, kan prosjektet fort bli mer kostbart enn du hadde planlagt. Ofte vet en ikke hva som skjuler seg under bakken før en begynner å grave. For å unngå ubehagelige overraskelser, er det lurt å spørre kommunen eller tidligere utbyggere om det tidligere er foretatt en geoteknisk undersøkelse på området. I så fall slipper du å måtte betale for en ny geoteknisk undersøkelse som fort kan bli kostbar.
Få bad og kjøkken: Bad og kjøkken er gjerne de dyreste rommene i huset. Derfor bør du tenke nøye gjennom hvor mye du vil investere i disse rommene. Hvis du skal bygge hus til under 3 millioner, bør du begrense deg til kun 1 kjøkken og 1 eller 2 bad.
Entreprenør: Entreprenører tar ulike priser for å bygge hus. Det lønner seg ikke å velge de aller rimeligste dersom de ikke har nødvendig kompetanse. Det du kan gjøre for å holde prisen på entreprenør nede, er å sørge for konkurranse om prosjektet ditt i anbudsprosessen. Sørg for å hente inn flere tilbud slik at du har valgalternativer.
For å gi deg en bedre oversikt over utgiftene som går med til å bygge et hus, har vi satt opp et eksempel med et lite hus på 130 kvadratmeter:
Til sammen: 3.685.000 kr
Denne oversikten kan hjelpe deg med å se fordelingen av utgifter, slik at du bedre kan vurdere hvor det er mest penger å spare. Vær imidlertid oppmerksom på at alle prisanslagene nevnt i oversikten kan variere i stor grad.
Når du setter i gang anbudsprosessen bør du forsøke å hente inn minst 3 tilbud fra ulike entreprenører. Entreprenørene som er interessert i å bygge huset ditt vil komme på befaring for å prise prosjektet ditt. Da er det viktig at du på forhånd har lagd en grundig prosjektbeskrivelse, gjerne i samarbeid med en arkitekt eller en annen fagperson. Ved å hente inn minst 3 tilbud sørger du for at det er tilstrekkelig konkurranse om prosjektet ditt og på den måten bidrar du til å presse prisen nedover. Du kan også hente inn flere tilbud dersom du ikke skulle være fornøyd med noen av tilbudene du har fått, men husk i så fall på at det koster både tid og penger for entreprenøren å dra på befaring for å prise prosjektet. Dette bør en ha respekt for. I noen tilfeller hender det at man får tilbud fra entreprenører som en allerede kjenner godt til fra før, og da kan det ofte være tilstrekkelig med bare to tilbud.
Når du har mottatt et tilstrekkelig antall tilbud, er tiden inne for å sammenligne tilbudene og gjøre et valg. Dette kan imidlertid være mer komplisert enn mange er klar over. Det holder ikke å bare se på totalprisen. Tilbudet må inspiseres nøye, og alle postene i tilbudet må kryssjekkes opp mot hverandre. Her er spørsmål du bør stille deg når du sammenligner tilbud:
Etter at du har sammenlignet tilbudene grundig, velger du den entreprenøren som du er mest fornøyd med. Husk at det ikke bare er pris som teller, minst like viktig er det at entreprenøren har riktig kompetanse og at dere har god kommunikasjon.
Det kan være lurt å gjøre seg opp en mening om hva du liker og hva du ønsker deg før du går videre i planleggingen, enten du tenker å benytte arkitekt eller gå for et ferdighus. Benytt gjerne internett og magasiner for å hente inspirasjon. Det du finner kan du med fordel også eventuelt ta med og vise til arkitekten i møter. Her har vi samlet noen lenker som kan være nyttige for deg som skal i gang med planleggingen av å bygge et lite hus.
Paradis Interiør - Interiørarkitekter med fokus på Oslo og Bærum.
Online Arkitektene - Byggarkitekter med en god online katalog av prosjekter.
Elisabethheier.no - Design, kunst og interiør
Studiolindhjem.no - Innredning og oppussing
Bygge Hus eller Hytte? Blink Hus - Din Husleverandør i Norge
Det å bygge hus kan ofte medføre mye støy og bråk. Derfor er det lurt å varsle naboen om at du setter i gang prosjektet og forteller hvor lenge du forventer arbeidene å pågå. I tillegg er det mye du skal huske på og holde oversikt over underveis. For å hjelpe deg med det, kan det være lurt å sette om en sjekkliste som du krysser av etterhvert som ting blir fullført.
Når huset står ferdig, gjennomfører du en sluttbefaring sammen med entreprenør og en uavhengig fagperson, for eksempel en takstmann. Her kan du kontrollere at arbeidet er gjennomført i henhold til kontrakten, og eventuelle mangler må påpekes og utbedres umiddelbart. Deretter må du få tilsendt ferdigdokumentasjon som beskriver arbeidet som er utført og materialene som er brukt. For badet skal du få FDV-dokumentasjon og elektrikeren skal gi deg samsvarserklæring som bekrefter at det elektriske anlegget tilfredsstiller kravene i regelverket.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg