Skal du bygge ut hytta? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om tilbygg av hytte.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Et tilbygg er et omfattende prosjekt. Om man skal klare å bygge et tilbygg på hytta for mindre enn 1 million kroner, finnes det visse forbehold man må følge. Om vi ser på prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart.no, finner vi ut at gjennomsnittsprisen for tilbygg på hytte ligger på 28.000 kr per kvm. For å få til å bygge et tilbygg for under 1 million, må du følge disse punktene:
Dersom du følger punktene ovenfor, kan det være mulig å komme ned i 25.000 kr per kvm, men du må hele tiden forsøke å spare penger der det lar seg gjøre. Dersom du bygger på 40 kvm, tilsvarer kvadratmeterprisen at det er realistisk at prosjektet havner på rundt 1 million kr.
Det er ikke uvanlig å blande forskjellige uttrykk når man snakker om å bygge ut. Man bruker ofte begreper som tilbygg, påbygg og underbygg om hverandre. Det er greit å kjenne forskjellen på disse uttrykkene, slik at du lettere kan forklare hva slags prosjekt du ønsker å gjennomføre.
I denne artikkelen tar vi for oss tilbygg - en utvidelse av hytta i bredden.
Det er ikke alle deler av prosjektet som er fleksibelt på pris. Man kan ikke påvirke kostnaden av graving, transport eller komplikasjoner tilknyttet hyttetomtens grunnforhold. Det finnes imidlertid andre grep man kan ta for å holde kostnadene så lave som mulig::
Planlegging:
Planleggingsfasen er der du legger grunnlaget for prosjektet. Hvis du tar deg god tid til planlegging, vil du ha større sjanse for å gjennomføre et rimeligere prosjekt. Kom i kontakt med en entreprenør på et tidlig tidspunkt, og involver vedkommende i prosjekteringen. Ved å starte anbudsprosessen tidlig, vil du ha gode muligheter for å få et lukrativt pristilbud.
Valg av materialer:
Materialer utgjør en betydelig utgiftspost når man skal bygge tilbygg. Ulike materialer kommer i ulik pris, kvalitet og funksjonalitet. Her vil du som byggherre ha mye påvirkningskraft. Du velger selv hvilke materialer og produkter som skal kjøpes inn. Det kan likevel være lurt å forhøre seg med entreprenøren, da vedkommende har god erfaring med hvilke materialer som vil lønne seg i lengden.
Det vil også lønne seg å være på utkikk etter tilbud eller kampanjer. Søk på internett eller se i kataloger, og slå til dersom du kommer over materialene du ønsker deg til en gunstig pris. Kjøper man inn materialer eller produkter i store mengder, kan du dessuten oppnå gode rabatter. Alternativt kan du be entreprenøren ta seg av innkjøp, da fagfolk ofte oppnår bedre rabattmuligheter enn folk flest.
Slå to fluer i en smekk:
Siden et tilbygg utgjør et stort prosjekt, kan det lønne seg å gjennomføre andre prosjekter i samme slengen. Noen arbeider (f.eks. utvidelse av inngangsparti) vil bli rimeligere å gjennomføre som del av et pågående prosjekt.
Begrens egeninnsatsen:
Det er mange som velger å bidra med store mengder egeninnsats for å senke antall timer med innhyret arbeidskraft. Det er ikke nødvendigvis slik at det vil lønne seg i lengden. Dyktige håndverkere vil utføre arbeidet nøyaktig, og ofte på en brøkdel av tiden det vil ta for en uerfaren byggherre. Dersom du utfører oppgaver du ikke har tilstrekkelig kompetanse til, kan det bli dyrt å fikse opp i eventuelle feil. Forhør deg derfor med entreprenøren om hvilke arbeider du kan bidra med.
For å gi et bilde av hva du kan forvente av kostnader, har vi satt opp typiske fra-til-priser per fagområde, med eksempelet med et tilbygg på 50 kvm:
Graving: 35.000 kr – 55.000 kr
Tømrer, inkl forsterkninger av yttervegg: 800.000 kr – 1.200.000 kr
Betongarbeid: 40.000 kr – 70.000 kr
Elektriker: 100.000 kr – 150.000 kr
Flislegger: 15.000 kr – 30.000 kr
Rørlegger: 40.000 kr – 70.000 kr
Taktrekker: 50.000 kr – 80.000 kr
Total pris på prosjektet: 1.080.000 kr – 1.655.000 kr
Pris per kvm: 27.000 kr – 41.000 kr
Minsteprisen i eksemplet ovenfor forutsetter at det er uproblematisk tilkomst til hytta, og at man ikke utfører noe særlig utvendig renovering. Man bør også gå til innkjøp av rimelige materialer.
Valg av entreprenør kan spille en rolle på prosjektets sluttsum. For å sikre at du får gode tjenester til en konkurransedyktig pris, er det lurt å sammenligne tilbud fra tre forskjellige entreprenører. Tre pristilbud er mange nok til å gi et bilde av hva som er en fornuftig pris, og få nok til at det ikke blir vanskelig å holde styr. Husk at du må få en entreprenør på befaring for å få et pristilbud. Om det blir for mange, kan det bli vanskelig å koordinere befaringene.
Du bør sjekke av disse punktene før du legger ut ditt prosjekt på anbud:
Om du følger disse punktene, vil det bli enklere for entreprenører å gi deg et presist prisoverslag.
Etter at du har hentet inn flere tilbud, skal du velge den rette entreprenøren for jobben. For å gjøre valget enklere, må du foreta en grundig sammenligning av de ulike tilbudene slik at tilbudene blir sammenlignet på riktig grunnlag. Det holder ikke å bare se på totalsummen, da det ofte hender at entreprenører definerer de ulike postene på forskjellig måte, eller for eksempel tar visse forbehold. For å gjøre en grundigst mulig sammenligning, bør du se etter følgende:
Ikke glem at entreprenøren også må ha tilstrekkelig kompetanse og erfaring. I noen tilfeller kan det være verdt å betale litt mer dersom du er tryggere på at entreprenøren kan utføre en bedre jobb enn de andre kandidatene. For å vite om entreprenøren har riktig kompetanse og tilstrekkelig erfaring, kan du be om referanser fra tidligere arbeid, eller sjekke om bedriften har relevante godkjenninger og sertifiseringer.
Under er noen eksempler på tilbyggsprosjekter fra to av Norges ledende magasiner om hytter og hytteliv. Vi har også samlet nyttig inspirasjon for maling, gulv og peiser som kan være nyttig når du skal innrede tilbygget på hytta.
Tilpass tilbygg – Hyttemagasinet
Sjekk det spenstige nye tilbygget på den tradisjonelle hytta i Hedalen - Hytteliv
Kährs fra Sverige er en av de eldste og mest innovative produsenter av tregulv i verden.
Jøtul er en av verdens eldste produsenter av ovner, innsatser og peiser
Fargerike har beis og maling tilpasset forholdene for hytter i Norge
Det er viktig å følge opp prosjektet underveis. For å øke sannsynligheten for et resultat som samsvarer med dine ønsker og behov, bør du gjøre følgende:
Etter prosjektet er ferdig, er det viktig at du utfører en sluttbefaring med en ekstern fagkyndig. Dette er for å se til at alle arbeider har blitt utført på en forsvarlig måte. Dersom det blir avdekket feil eller mangler, er det viktig at entreprenøren får ordnet opp med dette så fort som mulig. Det er vanlig å holde igjen rundt 10% av kontraktsbeløpet frem til sluttbefaringen er utført, og prosjektet har blitt godkjent.
Etter sluttbefaringen er utført, skal du få tilsendt ferdigdokumentasjon. Den viser til alle arbeider som har blitt utført, alle håndverkere som har vært inkludert, og prisen på de ulike delene. Denne vil du ha bruk for ved et videresalg, eller om du er i kontakt med forsikringsselskapet ditt. Dersom det har blitt utført arbeid på våtrom, skal du få en FDV-dokumentasjon. Hvis en elektriker har vært involvert, er det viktig å hente inn samsvarserklæring.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg