Skal du bygge elementhus? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om å bygge elementhus.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det finnes mange forskjellige typer elementhus i forskjellige prisklasser, og de fås både som enebolig og flermannsbolig. Det blir stadig mer populært å bygge elementhus, ettersom det utgjør et raskt og praktisk alternativ til tradisjonell husbygging.
I teorien kan dette la seg gjøre, men kun for mindre elementhus med enkle løsninger. Det kan være vanskelig å få til prosjektet til denne prisen, ettersom det i stor grad avhenger av boligens størrelse, prosjektets omfang og valg av innvendige løsninger.
Ifølge markedsplassen Byggstart.no, er snittprisen på et elementhus med vanlig standard ca. 33.000 kroner per kvm, alt inkludert. Prisen kan likevel variere fra 27.000 kroner til 45.000 kroner per kvm. Dersom man må sprenge/pigge tomten først, kan dette drive prisen opp. Det anbefales å se hvilke muligheter det finnes for å øke budsjettet. Hvis ikke må man planlegge løsningene nøye i forkant.
Totalprisen avhenger av ulike faktorer som boligens størrelse, grunnforhold og valg av innvendige løsninger. Sammenlignet med plassbygde boliger er det ikke så store forskjeller i prisen, men man kan spare adskillig tid ved å velge elementhus. Kostnaden for elementer og montering utgjør normalt rundt 25-30% av totalprisen.
Det er hovedsakelig prisen på tømrerarbeid man kan spare penger på, sammenlignet med andre typer hus. Innvendige løsninger og valg av produkter vil ha samme pris. Det inkluderer innvendige dører, gulv, fliser, kjøkken- og baderomsmøbler og rørlegger- og elektrikerarbeid.
Det er viktig å sette seg grundig inn i prosjektet og forstå hvilke kostnadsdrivere du må regne med for å kunne anslå prisen mer nøyaktig. Det er viktig at du har en forståelse for de ulike begrepene og faktorene som er med på å avgjøre totalkostnaden.
I tillegg må man betale en arkitekt eller annen fagperson for å skaffe all nødvendig dokumentasjon for å søke kommunen om byggetillatelse. Prosjektets omfang er med på å avgjøre prisen. Kostnaden blir høyere for mer kompliserte prosjekter, hvor man må søke om flere dispensasjoner.
Fordelen med elementhus, er at du kan korte ned byggetiden vesentlig. Man kan få et elementhus ferdig montert på bare noen få uker. Det anbefales ikke å prøve å spare penger på ukvalifisert arbeid. Det kan bli dyrt i lengden med tanke på eventuelle feil, mangler, skader og behov for utbedringer. Det lønner seg å investere i en dyktig entreprenør som benytter materialer av god kvalitet.
Før var det vanlig å velge utenlandske produsenter for å spare penger på elementer. Prisforskjellen mellom norske og utenlandske produsenter har imidlertid blitt mindre de siste årene. Grunnen til dette er at den norske krona er svak, samt at norske produsenter har økt produksjonsvolum for å kunne tilby mer konkurransedyktige priser.
I tillegg kan valg av innvendige løsninger ha svært mye å si for totalkostnaden, og man kan spare penger ved å sammenligne priser og velge rimeligere produkter. Det kan for eksempel være store prisvariasjoner for kjøkken og vindu. Se neste avsnitt for å få oversikt over hva de ulike delene koster.
Pris på elementene avhenger av boligens størrelse og valg av produsent. Dette utgjør kun 25-35 % av totalkostnaden. Snittprisen er ca. 33.000 kroner per kvm, men dette tallet kan variere fra 27.000-45.000 kroner per kvm. I tillegg må man betale for innvendige løsninger og valg av produkter. Det inkluderer blant annet:
Man må også vurdere andre utgifter for å bygge huset. Dette gjelder blant annet tomt, utbedring av tomt, ventilasjon og rørleggerarbeid. I eksempelet nedenfor, har vi valgt å bruke et nytt hus på 130 kvm som eksempel på hva de ulike tjenestene koster:
Det anbefales å sette opp et grundig og detaljert budsjett for å holde god oversikt over de ulike kostnadene. Det er viktig å merke seg at man først kan få et mer nøyaktig pristilbud etter at ulike entreprenører har vært på befaring og sendt ut et pristilbud.
Det anbefales å legge inn tilbud fra tre ulike entreprenører for å få best mulig pris. Det er mulig å hente inn enda flere tilbud dersom du ikke skulle være fornøyd, men du må i så fall være obs på at de forskjellige bedriftene må komme på befaring.
Man kan velge mellom totalentreprise og delt entreprise. Mange velger totalentreprise, ettersom kun én entreprenør er da ansvarlig for prosjektering og utførelse. Mange har i tillegg egen elementproduksjon. Dersom man velger delt entreprise, må man engasjere forskjellige bedrifter for hvert fagområde og koordinere prosjektet selv.
Det gjenstår å sammenligne tilbudene etter at prosjektet er lagt ut på anbud og man har mottatt prisforslag. Det er viktig å gjøre et detaljert og grundig arbeid. De forskjellige tilbudene må vurderes på likt grunnlag, og det anbefales å stille seg følgende spørsmål for å være sikker på at tilbudene tolkes riktig:
Det er også viktig å notere seg timeprisen for tillegg, slik at man unngår overraskelser når regningen dukker opp. Man bør også merke seg at et prisoverslag ikke kan variere med mer enn 15 %, ifølge håndverkertjenesteloven. Det kan også være smart å ta en bakgrunnssjekk av entreprenørene ved å be etter referanser og godkjenninger.
Mange vektlegger også god kommunikasjon ved valg av entreprenør. Man må ofte forholde seg til samme bedrift over flere måneder, og det et er viktig å holde kontakten underveis i prosjektet. Befaringen er en god anledning til å undersøke dette nærmere. Spør gjerne om hvilke rutiner de har for oppdateringer og kommunikasjon.
Når man skal bygge nytt hus, enten det er tegnet av arkitekt kun for deg, du velger et ferdighus eller et prefabrikkert elementhus, vil det være en rekke ting å tenke på både før, etter og underveis i prosjektet. Her er noen kilder til inspirasjon og kunnskap om alt fra innredning og energitiltak, til kreative løsninger og hvitevarevalg.
Enova -Råd for deg som skal bygge nytt
Byggern -Lover og regler om bygg uten å søke
Elisabethheier.no - Design, kunst og interiør
HappyHomes - Inspirasjon til innredning og oppussing
Fagflis -få inspirasjon til oppussing
Fargerike er Norges største fargehandel med 110 butikker over hele landet.
Det anbefales å holde god kontakt med bedriften underveis i prosjektet og besøke byggeplassen ofte. Man bør også holde oversikt over kostnader og ekstrautgifter som kan oppstå underveis. Sett gjerne opp en plan og sjekkliste over nødvendige innkjøp. Når arbeidet er ferdig, må man påse at all nødvendig dokumentasjon er mottatt:
Det er vanlig å betale ut en sluttsum etter prosjektet er ferdig, og man har gjennomført en sluttbefaring. Denne summen er som regel 10 % av kontraktsbeløpet. Det anbefales å få en uavhengig tredjepart til å utføre en sluttbefaring, for eksempel en takstmann. Man bør utbedre eventuelle feil umiddelbart.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg