Skal du bygge tomannsbolig? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygging av tomannsbolig.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Når man skal bygge tomannsbolig, må man være forberedt på et kostbart prosjekt. For å få prislappen lavere enn 6 millioner kroner, er det visse forbehold man må følge. Ifølge prisdata fra markedsplassen Byggstart.no, er 27.000 kroner per kvadratmeter i det helt nedre sjiktet for hva man kan forvente seg på pris på bygging av en tomannsbolig. Denne kvadratmeterprisen forutsetter gjerne følgende:
Dersom man kan sjekke av alle punktene ovenfor, kan det være realistisk å få en kvadratmeterpris på 27.000 kr. For å kunne gjennomføre prosjektet til under 6 millioner kroner, forutsetter det at man ikke bygger mer enn ca. 215 kvm totalt for de to enhetene (215 kvm x 27.000 kr = 5.805.000 kr).
En tomannsbolig defineres som to separate boenheter i én bygning. Dette blir ofte kalt småhus og kan bestå av to leiligheter i samme hus, rekkehus eller lignende bygg.
En tomannsbolig er enten horisontalt eller vertikalt delt. Det er fordeler og ulemper med begge alternativer, og her finnes det ikke noe fasitsvar for hva man bør velge. Vertikaldelte boliger har ofte en noe høyere total markedsverdi ettersom begge enhetene da vil ha direkte tilgang på uteområder.
Store byggeprosjekter som bygging av tomannsbolig, er åpenbart kostbare. Mange vurderer å utføre noe av arbeidet selv for å spare penger, som for eksempel riving, gulvlegging, maling og lignende. I et stort prosjekt som dette er det imidlertid noe begrenset hva man kan gjøre selv, med mindre man er kvalifisert for arbeidene.
Det viktigste er likevel valg av entreprenør. Her bør man hente inn 3 priser, så man kan sammenligne. Det vanligste er å utføre prosjektet som en generalentreprise, der tømrerfirmaer tar kontrakten på alle utførende fag. De har da sine samarbeidspartnere på VVS, elektrisk, graving, etc, og koordinerer disse. Dette gjør prosjektgjennomføringen enklere for byggherren, og man kan få et godt totaltilbud.
Å bygge færre og mindre bad og kjøkken er også en måte man kan redusere kvadratmeterprisen for prosjektet. Disse er som regel de dyreste rommene i en bolig. Derfor vil det lønne seg å bygge få baderom/kjøkken.
Om man skal bygge en tomannsbolig, er det viktig å ha oversikt over hvor mye det faktisk koster.
Nedenfor er noen typiske priser for en tomannsbolig på 200 kvadratmeter:
Graving: Dette er en jobb som gjerne tar 1-2 måneder, og prisen kan variere mye basert på grunnforholdene.
Pris: 400.000 - 600.000 kr
Grunnmur/betong: En god grunnmur er essensielt for å få prosjektet godkjent, og er derfor en veldig viktig del av prosjektet. Dette er som regel også gjort veldig raskt, men det er ikke en post som man burde spare på.
Pris: 400.000 - 500.000 kr
Tømrer, flislegger, maler: Dette er den største delen av prosjektet og absolutt den mest kostbare. Det er også deler av dette man kan gjøre selv for å spare inn litt.
Pris: 2.000.000 - 3.500.000 kr
Elektriker: Her er det lite man kan gjøre selv uten korrekt godkjenning.
Pris: 400.000 - 500.000 kr
Rørlegger (uten vannbåren varme): Dette er også arbeid som må utføres av fagfolk
Pris: 500.000 - 600.000 kr
Ventilasjon: Dette er en post som folk ofte ikke tenker på, men er en veldig viktig del av bygget.
Pris: 150.000 - 250.000 kr
Taktekker og blikkenslager: En absolutt nødvendig del av byggeprosessen.
Pris: 300.000 - 400.000 kr
Rigg og drift: Dette gjelder alle administrative oppgaver og leie av forskjellige stillas.
Pris: 500.000 - 600.000 kr
Baderomsinnredning (forutsatt fire bad): Om man skal ha nok bad for to familier, må man nok regne med fire bad.
Pris: 300.000 - 400.000 kr
Parkett og fliser: Her er det mange stiler å velge mellom og stor prisvarisjon.
Pris: 300.000 - 500.000 kr
To kjøkken: For at to familier skal bo i samme bygg, må man ha to kjøkken. Her kan man velge alt fra rimelige IKEA-løsninger til dyrere merker:
Pris: 350.000 - 800.000 kr
Garderober og diverse innvendige løsninger: Her velger mange IKEA, men det tilkommer uansett en del kostnader
Pris: 100.000 - 200.000
Totalpris: 5.700.000 - 8.850.000 kr
En tommelfingerregel er at man henter inn tre tilbud, enten fra totalentreprenører eller per fagområde. På den måten kan man finne entreprenøren som passer best for prosjektet. Det kan være fristende å gå veldig bredt ut i markedet, men husk at det er tidkrevende for både deg og entreprenøren å håndtere en anbudsprosess med prising av prosjektet, så det kan være en god idé å starte med 3 godt kvalifiserte aktører.
Man bør være sikker på at man sammenligner tilbudene på likt grunnlag. Mens man sammenligner tilbudene, bør man tenke på følgende:
Er de samme delene inkludert i alle tilbudene som man har mottatt? Hvis ikke, bør du komme til bunns i dette før du går videre.
Hva har entreprenørene tatt med som forbehold i tilbudet? Forbehold kan gjøre store utslag på pris.
Hva er fastpris, estimert og uforpliktende kalkyle? Det er viktig her å huske at et estimat ikke kan variere mer enn 15% i henhold til håndverkertjenesteloven.
Er det enkelte ting i tilbudene som har veldig stor forskjell i pris? Dette kan komme av at det er ulik forståelse av hva som kreves i prosjektet. Det er lurt å undersøke dette nærmere før du bestemmer deg.
Hvor stor er tillegget for eventuelle uforutsette situasjoner? Dersom det er mulighet for mye ekstraarbeider, kan timeprisen gjøre utslag på sluttsummen.
Enten man skal bygge om en enebolig til tomannsbolig, eller bygge en helt ny tomannsbolig, vil en ha omfattende behov for innvendige arbeider og løsningsutvikling, i tillegg til alt praktisk arbeid som kommer med nybygg. Under er noen kilder med både praktisk informasjon, og spennende bildereportasjer som du kan la deg inspirere av i arbeidet ditt.
Det er viktig å holde oversikt over utgiftene i løpet av prosjektet. Man bør sjekke kontrakter og fakturaer ved jevne mellomrom for å forsikre seg om at entreprenørene holder seg innenfor de rammene som har blitt satt opp ved starten av prosjektet. Jevnlig kommunikasjon mellom byggherre og entreprenør er derfor viktig.
Før man får overlevert det nøkkelferdige huset, burde man gå gjennom boligen med entreprenøren og en takstmann. I tillegg bør man ta en gjennomgang av alle fakturaer og kontrakter for å forsikre seg om at alle kravene er oppfylt.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg