Skal du bygge på din bolig? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om påbygg.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Å bygge på boligen er et omfattende og kostbart prosjekt. Ifølge markedsplassen Byggstart.no, ser vi at snittprisen på et tilbygg ligger på rundt 33.000 kroner per kvadratmeter. Normalt sett har prisen et spenn mellom 27.000 kroner og 45.000 kroner per kvadratmeter.
Det er med andre ord ikke lett å holde utgiftene under 1 million kroner om man planlegger å bygge et tilbygg som er 40 kvm eller mindre. Likevel kan det være mulig hvis man planlegger godt, er detaljert, og tar de nødvendige grepene for å holde prisen nede. Under vil du se hvilke forbehold man må ta for å få bygd på huset sitt for under 1 million kroner:
Maks 40 kvadratmeter: Skal man holde seg innenfor et budsjett på 1 million kroner, blir det svært vanskelig å bygge mer enn 40 kvm.
Unngå bad og kjøkken: Bad og kjøkken er de to dyreste rommene å bygge. Dette både på grunn av materiale, men først og fremst de tekniske løsningene som kreves. Ønsker man et rimelig tilbygg, bør man derfor unngå å bygge bad og kjøkken.
Standardløsninger og rimelige materialer: Man er avhengig av å velge basisløsninger, og kjøpe inn rimelige materialer hvis man skal kunne holde seg innenfor dette budsjettet.
Enkle grunnforhold: Dette er ikke noe man selv kan kontrollere, men man er avhengig av at det er enkle grunnforhold. Om det er noen hindringer i terrenget, vil dette øke prisen.
Selv om det er vanskelig å ende på et budsjett på under 1 million kroner, er det mulig dersom man følger kriteriene vist ovenfor. Dersom man bor på et sted hvor det er vanskelig å komme til byggeområdet, vil det føre til høyere kostnader knyttet til frakt. Om man bor i bynære strøk, må man påregne utgifter til parkering og bompenger.
Mange blir forvirret av alle de ulike begrepene som blir brukt i diverse byggeprosjekter. Når det gjelder å bygge på boligen, er det vanlig å skille mellom tre ulike begreper:
Tilbygg: Dette betyr at man utvider bygningens grunnflate. Da graver man opp deler av tomten for å bygge en ny grunnmur. Tilbygget blir koblet sammen med den eksisterende boligen.
Påbygg: Dette gjelder en utvidelse av boligen i høyden. Det innebærer blant annet i å bygge en ny etasje eller loft på den eksisterende boligen.
Underbygg: Når man bygger et underbygg, utvider man bygningen nedover. Det vanligste er å bygge en kjeller under eksisterende bolig.
I denne artikkelen vil vi ta utgangspunkt i tilbygg, og hvor mye det vil koste å utføre et slikt prosjekt.
Et tilbygg utgjør et omfattende og kostbart prosjekt. Det er likevel flere grep man kan ta for å holde seg innenfor sitt budsjett. Under vil du se gode tips til hvordan du kan spare penger på ditt byggeprosjekt:
Engasjer en flink og effektiv entreprenør: Engasjerer man en entreprenør som har mye erfaring på å bygge på bolig, vil håndverkerne kunne utføre arbeidsoppgavene på en raskere måte. Dette vil ofte gjøre prosjektet rimeligere.
Vit hvilke materialer du ønsker: Bruk litt ekstra tid på å finne ut av hvilke materialer du ønsker til ditt tilbygg. Ønsker man å få bygget spesialtilpassede møbler, trapper eller garderober, vil dette gjøre prosjektet dyrere enn om man velger standardløsninger.
Ha et klart mål: Man bør vite formålet med byggeprosjektet, og ha en klar plan på hva man ønsker å gjøre før man kontakter entreprenører. Dette gjør også jobben enklere for dem når de kommer på befaring og skal prise prosjektet.
Sett opp et budsjett: Ha på plass en budsjettplan før prosjektet. Det er viktig å vite hvor mye man har av finansielle midler til prosjektet. Ta gjerne kontakt banken på forhånd og finn ut den finansieringsmåten som passer best for deg.
Det er mange som velger å bygge på huset for å øke verdien på boligen. Man ser at verdiøkningen ofte er høyere enn byggekostnadene. I tettbygde strøk med stor etterspørsel etter bolig, ser man at verdien på boligen øker mest. Selv om bad og kjøkken er de to rommene som koster mest å bygge, er det også disse rommene som fører til mest prisvekst.
For at man skal kunne gjennomføre et prosjekt for under 1 million kroner, må man være klar over at man må begrense kompleksiteten på prosjektet. Dette innebærer at man velger rimelige løsninger, utfører lite endringer i bærende konstruksjon, begrenser kompleksiteten på arbeidet, og lar være å bygge bad eller kjøkken. Om man ikke gjør noe av det nevnte ovenfor, ser man at de ulike delene på et tilbygg på 40 kvm normalt sett ligger rundt denne prisen:
Tilbygg på 40 kvm:
Gravearbeid: 35.000 kr – 55.000 kr
Betongarbeid: 40.000 kr – 70.000 kr
Tømrerarbeid: 800.000 kr – 1.200.000 kr
Elektriker: 100.000 kr – 150.000 kr
Rørlegger: 40.000 kr – 70.000 kr
Flislegger: 15.000 kr – 30.000 kr
Taktekker: 50.000 kr – 80.000 kr
Totalsum: 1.080.000 – 1.655.000 kr
Det er viktig å forstå at dette kun er et priseksempel. Ønsker man en høy standard eller egentilpassede løsninger, kan prisen også komme høyere enn dette.
Når du skal hente inn tilbud til anbudsprosessen, er det anbefalt at du henter inn tilbud fra tre ulike entreprenører. Dette gir deg et godt utgangspunkt til å vite hva prisene ligger på. Velger man å hente inn tilbud fra flere enn tre entreprenører, viser dette seg å ofte bli uoversiktlig, og man bruker unødvendig tid på logistikk og planlegging. Husk at entreprenørene også må bruke sin tid til å gå befaringer og sette priser. Derfor bør man passe på at man ikke utnytter deres tid.
Om man har en positiv erfaring med en entreprenør man har brukt tidligere, kan det fortsatt være lurt å hente inn flere pristilbud. De andre tilbudene kan også brukes som forhandlingskort, dersom prisen hos din foretrukne entreprenør skulle vært langt høyere enn de andre entreprenørene.
Det er anbefalt at man sammenligner ulike pristilbud fra flere entreprenører opp mot hverandre. For å forsikre deg om at du engasjerer en entreprenøren som er kompatibel til ditt prosjekt, bør du være nøye med å sammenligne de ulike tilbudene opp mot hverandre på likt grunnlag.
Når man ser gjennom de ulike tilbudene, er det lurt å kontrollere følgende punkter:
Har entreprenørene inkludert de samme postene i tilbudene? Se grundig gjennom hvilke utgifter som er spesifisert, og hva som er definert som tilleggspris.
Hvilke poster er satt som fastpris, prisoverslag og uforpliktende prisantydning? Et prisoverslag kan variere opptil 15% opp eller ned fra den gitte prisen, ref håndverkertjenesteloven. De fleste foretrekker en fastpris, ettersom dette gir en større sikkerhet for prisen på prosjektet.
Hvilke forbehold er inkludert i tilbudet? Om det er inkludert mange ulike forbehold, kan dette føre til at prisen blir høyere en først tenkt.
Er det stor variasjon i pris på enkelte poster? Grunnen til dette kan være at de ulike entreprenørene har ulike forståelse på prosjektet, eller at de har ulike løsninger for hvordan de kan løse det.
Å bygge på huset er ofte et omfattende prosjekt som kan inkludere både utvendig og innvendig arbeid, og innredning. Under har vi funnet frem til leverandører og produsenter som har egne blogger der du kan finne kreative løsninger når du skal planlegge prosjektet ditt:
Det er viktig å kjenne din rolle som byggherre underveis og etter prosjektet. På den måten vil man øke sjansen for å få et bedre resultat, samtidig som man forsikrer seg at man får all dokumentasjon man er krav på.
Underveis i prosjektet er det viktig å besøke byggeplassen jevnlig. Dette gjør at man skaper en god dialog med entreprenøren, og man ser til at alt blir gjort på en god måte. Mange velger også å innføre planlagte møtepunkter i kontrakten. På den måten kan man lettere planlegge sin hverdag.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg