Skal du pusse opp huset? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om oppussing av hus.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det er mange gode grunner til å pusse opp, enten det er for å gjøre boligen mer plasseffektiv, for å forbedre det estetiske, eller for å oppgradere den nåværende standarden. En innvendig totaloppussing er et omfattende prosjekt, men det skal være mulig å pusse opp en bolig for under 2 millioner. Det krever imidlertid visse forbehold. Man må også velge enklere løsninger og går for rimeligere byggevarer/produkter. Ifølge snittprisen fra anbudstjenesten Byggstart.no, ligger et innvendig totaloppussingsprosjekt på ca. 14.000 kroner per kvadratmeter, inkludert alle fagfolk og materialer. Velger man meget enkle løsninger og rimeligere produkter, kan prisen senkes mot 8.000 kroner per kvadratmeter.
Ønsker du å pusse opp hele huset, men har et stramt budsjett, er det viktig å ta visse forhåndsregler. Under er faktorene som typisk er med på å gjøre det mulig å komme ned på en pris på 2 millioner for en innvendig totalopussing av et hus på 250 kvadratmeter:
Det er mange begreper som kan være vanskelig å skille mellom når man snakker om oppussing. Man skiller ofte mellom begrepene overflateoppussing, innvendig totaloppussing og utvendig totaloppussing. Disse er svært forskjellige i utførelse og pris. Overflateoppussing gjelder som regel det estetiske, og omfatter arbeid på den synlige overflaten av boligen. Dette er et mye mindre komplekst arbeid enn en totaloppussing, og vil derfor også være rimeligere. Under vil du se hva de ulike begrepene innebærer.
En overflateoppussing innebærer typisk:
En innvendig totaloppussing innebærer gjerne:
En utvendig totaloppussing innebærer normalt:
Det er mange som lurer på hvordan man kan holde kostnadene på prosjektet nede. Det er først og fremst størrelsen på huset og kompleksiteten på løsningene som bestemmer prisen. Ønsker man å implementere spesiallagde løsninger eller plassbygde elementer, er dette mer kostbart enn om man kjøper ferdige løsninger, som f.eks. fra IKEA.
Materialvalg vil også påvirke prisen. Kjøkken, baderomsinnredning, gulv, maling osv. varierer mye i pris. Derfor er det lurt å gjøre god research på hvilke kvaliteter du ønsker. Man kan spare mye ved å sammenligne priser online, og ved å være oppdatert på kampanjer og tilbud. Husk at man kan kjøpe rimelige produkter som inneholder høy kvalitet. Har man oppbevaringsmuligheter, kan det lønne seg å kjøpe materialer/produkter tidlig i prosessen dersom man finner et godt tilbud.
Man har også flere muligheter når man skal velge tekniske løsninger relatert til prosjektet. Skal man bytte ventilasjonsanlegg, elektrisk anlegg eller annet oppvarmingssystem, er dette kostbart å utføre. Da er det lurt å vite hva som allerede eksisterer, og deretter ta en vurdering av hva som er nødvendig å skifte ut.
De dyreste rommene å pusse opp er kjøkkenet, badet og andre våtrom. Spesielt kostbart er det å skifte rør og sluk. Selv om dette er dyrt å utføre, er det som regel lønnsomt i lengden dersom det eksisterende systemet er mer enn 15-20 år gammelt.
Valg av entreprenør vil også ha en påvirkning på kostnadene. Man kan spare inn mye penger på å engasjere effektive entreprenører som tilbyr gode priser. Derfor er det anbefalt å gjøre en grundig bakgrunnssjekk på forhånd, hente inn tilbud fra flere entreprenører, og sammenligne tilbudene med hverandre.
Prisen for å pusse opp varierer fra prosjekt til prosjekt. Elektriker-og snekkerarbeid kan for eksempel bli rimeligere hvis det er færre endringer som må gjøres. Under kan du se et eksempel på kostnadene ved innvendig oppssing en enebolig på 200 kvm, inkludert installering av kjøkken og noe ombygging:
Pris fra entreprenør:
Elektriker: 200.000 kr - 400.000 kr
Riving, rigg og drift: 200.000 kr - 350.000 kr
Nytt røropplegg: 150.000 kr - 250.000 kr
2 bad, inkl rørlegger: 300.000 kr - 500.000 kr
1 vaskerom: 80.000 kr - 150.000 kr
Snekkerarbeid/flis/maling 600.000 - 900.000 kr
Selve gulvet: 100.000 kr - 150.000 kr
Innerdører: 50.000 kr - 100.000 kr
Fliser: 30.000 kr - 100.000 kr
Sum fra entreprenør: 1.710.000 - 2.950.000
Innkjøp fra byggherren:
Kjøkken: 150.000 kr - 400.000 kr
Baderomsinventar: 50.000 kr - 150.000 kr
Sum av egeninnkjøp: 200.000 - 550.000
Totalsum: 1.910.000 - 3.500.000
I dette eksemplet nærmer man seg en totalrenovering på under 2 millioner kroner dersom man velger de aller rimeligste løsningene hele veien. Husk at dette er et eksempel på et mindre komplisert oppussingsprosjekt. Ønsker du å utføre utvendig oppussing eller større endringer i planløsningen, vil prisen på prosjektet heves.
En tommelfingerregel er at man bør hente inn tilbud fra tre ulike entreprenører under anbudsprosessen. Dette for å få en god forståelse for hva som er en riktig pris på prosjektet.
Om man har kjennskap til en entreprenør fra tidligere arbeid, er det ingen problem å engasjere vedkommende igjen. Det er likevel anbefalt at man får tilbud fra andre. Da kan det være tilstrekkelig med to andre tilbud. Dette er for å være sikker på at man engasjerer den mest komplette entreprenøren for ditt prosjekt.
Når man har hentet inn tilbud fra flere entreprenører, er det viktig at man bruker god tid på å sammenligne tilbudene med hverandre. Man bør være nøye med sammenligningen slik at man vurderer dem på likt grunnlag.
Det første man bør se etter, er om de samme postene er inkludert i tilbudene. Husk at prisen kan variere mye ut fra hva som er spesifisert som fastpris og hva som er definert som tillegg. Om postene er satt som fastpris, prisoverslag eller uforpliktende prisantydning vil også ha en betydning for kostnadene. De fleste foretrekker fastpris, ettersom dette er enklere å planlegge, ettersom man vet konkret hva kostnadene er. Et prisoverslag kan variere +/- 15 fra prisen som er oppgitt ifølge håndverkertjenesteloven.
Om enkeltposter varierer veldig i pris, er det viktig å finne en forklaring på dette. Det kan skyldes at entreprenørene har ulik forståelse av prosjektet eller har ulike løsninger på utførelsen.
Ønsker du å finne inspirasjon til ditt prosjekt, kan du ta en titt på lenkene nedenfor:
Flisekompaniet leverer flis til kjøkken og bad, i tillegg til å lage masse godt inspirasjonsstoff
Online Arkitektene - Byggarkitekter med en god online katalog av prosjekter.
Enkelfornyelse.no er interiørbloggen til malingprodusenten Butinox.
Kährs fra Sverige er en av de eldste og mest innovative produsenter av tregulv i verden.
Studiolindhjem.no - Innredning og oppussing
Instagramkontoen interiorwife eies og drives av Tina Stuestøl fra Oslo.
Underveis og etter prosjektet
Hvis man ønsker et godt resultat, er det lurt å følge opp prosjektet underveis og etter byggeprosessen. Underveis i prosjektet er det anbefalt å:
Når entreprenøren har meldt at prosjektet er ferdig, er det viktig å utføre en sluttbefaring med en ekstern fagkyndig. Da går man gjennom alle arbeidsoppgavene som har blitt utført og ser til at alt er godt gjennomført. Det er vanlig at man holder tilbake 10% av kontraktsbeløpet til sluttbefaringen har blitt godkjent.
Det er også viktig å få tilsendt en ferdigdokumentasjon til slutt. Dette er et bevis for alt som har blitt gjort, fagfolk som har vært involvert, og prisen på de ulike delene. Alt av fakturaer og tekniske løsninger som er gjort skal være inkludert i denne dokumentasjonen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg