Skal du pusse opp et lite bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygging av et lite bad.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det er mulig å pusse opp et lite bad til under 200.000 kroner, men det forutsetter at du strekker deg langt for å holde kostnadene nede. I gjennomsnitt ligger prisen for oppussing av et lite bad rundt 300.000 kroner, inkludert alt av materialer og arbeidskraft. Men prisene varierer mellom alt fra 200.000 kroner til 500.000 kroner og bestemmes av ulike faktorer og valg en tar i løpet av prosessen.
Ved å se på prosjekter som ligger helt i det nedre prissjiktet rundt 200.000 kroner, ser vi at følgende kriterier typisk må være oppfylt for å oppnå en så lav pris på oppussing av et lite bad:
Når det kommer til pris, er det ikke så veldig store forskjeller mellom store og små bad. Med små bad, mener vi bad som er cirka 2-3 kvadratmeter store. Utover denne størrelsen, må en regne med omtrent 10.000 til 20.000 kroner ekstra per kvadratmeter. Kostnader knyttet til tekniske installasjoner vil være de samme på store og små bad, men du vil bruke mindre penger på fliser på et bad av mindre størrelse.
Skal du pusse opp et lite bad til under 200.000 kroner, må du tenke kostnader i alle ledd og forsøke å spare penger der det er mulig. Enkelte kostnader må en regne med å betale uansett, mens det på enkelte områder er mulig å spare penger. For å holde kostnadene nede, kan du:
I følge markedsplassen Byggstart.no, er gjennomsnittsprisen på et lite bad (3 kvadratmeter) omtrent 300.000 kroner, inkludert kostnader knyttet til arbeidskraft og innkjøp av materialer og produkter. Ved å se på prisene for de ulike delene av prosjektet, er det enklere å se hva som koster, og hvor det vil lønne seg å kutte kostnadene. Et tilbud fra en entreprenør kan eksempelvis se slik ut:
Totalt: 286.000 kr
Alle disse prisene kan variere. For eksempel vil utgiftene til fliser og flislegging bli betydelig lavere dersom en heller skulle gå for våtromsplater som både er rimeligere i innkjøp og langt mindre arbeidskrevende å legge. Generelt kan vi si at kostnader knyttet til tekniske installasjoner i liten grad kan påvirkes, i motsetning til kostnader som går med til estetiske endringer.
For å oppnå best mulig pris, bør du hente inn 3 forskjellige tilbud. Entreprenører kommer på befaring, priser prosjektet, og sender deg et tilbud. Ved å hente inn flere tilbud, øker du sjansen for å finne rett entreprenør til en konkurransedyktig pris. Dersom du ikke får noen tilbud du er fornøyd med, bør du hente inn flere.
Når en skal finne rett entreprenør, er det ikke bare pris som teller. Minst like viktig er det at håndverkerne som skal utføre arbeidet har riktig kompetanse og helst rikelig med erfaring fra lignende prosjekter. Før du bestemmer deg for å engasjere en entreprenør kan du gjerne sjekke om bedriften har våtromsgodkjenning fra Fagrådet for Våtrom, sentral godkjenning eller om den er en mesterbedrift. I tillegg bør du be entreprenøren om referanser fra tidligere arbeid med renovering eller oppussing av bad. På den måten kan du ta kontakt med tidligere kunder og forsikre deg om at du gjør riktig valg.
Sørg imidlertid for å ha forberedelsene klare før du begynner å hente inn tilbud. Finn ut om du må søke tillatelse hos kommunen først ved å kontakte Plan og Bygg i kommunen din. Dersom du må det, trenger du en arkitekt til å lage tegningsunderlag. Uansett må du lage en detaljert prosjektbeskrivelse som gir et tydelig bilde av arbeidet entreprenøren skal utføre på badet ditt.
Etter at du fått 3 tilbud du er fornøyd med, må du sammenligne dem. Her er det viktig at du vurderer tilbudene på likt grunnlag og at sammenligningen blir korrekt. Mange gjør den feilen at de kun ser på totalkostnadene og velger tilbudet med lavest pris, uten å ha sjekket postene som står listet opp i tilbudene. Du må kontrollere at postene i de ulike tilbudene er de samme. Av og til kan de variere i veldig stor grad, og dette skyldes ofte at entreprenørene har ulik forståelse av prosjektet. Da er det viktig at du tar kontakt med entreprenørene for å oppklare dette. I tillegg bør du se hva entreprenøren har spesifisert og hva som er definert som tillegg, samt å finne ut hvor mye som er fastpris, prisoverslag og uforpliktende prisantydning. Håndverkertjenesteloven tillater at estimater kan variere opp til 15%.
Her har vi samlet noen nyttige kilder for deg som vil vite mer om små bad.
Vvs-Giganten AS er en nettbutikk for baderomsprodukter som ble etablert i 2017
Flisekompaniet leverer flis til kjøkken og bad, i tillegg til å lage masse godt inspirasjonsstoff
Comfort - Comfort er Norges eldste rørleggerkjede, med 40 års erfaring
Iconic Nordic Rooms - Svensk leverandør av baderomsløsninger
Underveis i prosjektet bør du ha kontaktinformasjon til styreleder i borettslaget tilgjengelig i tilfelle du trenger informasjon om rutiner, for eksempel hvis hovedkranen må stenges. I tillegg bør du sørge for å varsle naboene om at arbeidene som skal gjennomføres i god tid før du setter i gang, da denne type prosjekter fører med seg mye støy. Når det gjelder innkjøp av materialer, lønner det seg å lage en sjekkliste slik at du ikke glemmer noe. Dersom det er lang leveringstid på enkelte produkter, kan det føre til forsinkelser om du ikke har lagt en grundig plan for innkjøp.
Når prosjektet er fullført må du gjennomføre en sluttbefaring sammen med entreprenøren og en uavhengig fagperson. Her må du være på utkikk etter eventuelle feil slik at dette kan tas hånd om. Deretter vil du motta relevant dokumentasjon som du må ta vare på. Dette inkluderer fakturaer, kontrakt med vedlegg, ferdigdokumentasjon, samsvarserklæring fra elektriker og FDV dokumentasjon.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg