Skal du bygge ut loftet? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om å bygge ut loft.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det å bygge ut loftet medfører tekniske arbeider som krever høyt kompetente fagfolk. Det er svært vanskelig få utført et slikt prosjekt for mindre enn 500.000 kr, med mindre man har følgende forutsetninger på plass:
Følger man disse punktene, samt en enkel prosjektering og søknadsprosess, er det mulig å få prosjektet på under et budsjett på 500.000 kr. Merk at dette er svært vanskelig å få til, så det krever nøye planlegging i forkant av prosjektet. Man må velge rimelige løsninger og materialer gjennom hele prosessen.
Når vi snakker om å bygge ut loft, skiller vi som regel mellom tre ulike type prosjekter. Dette er fordi de varierer i vanskelighetsgrad og har forskjellige regler man må forholde seg til. Det gjør at de også varierer i pris. Man skiller som regel mellom:
Selv om det er noen deler av prosjektet som er gitt av utgangspunktet ditt, er det fortsatt tiltak du kan gjøre for å spare penger. Her er tips til hva du kan gjøre for å gjøre prosjektet litt rimeligere:
Hent inn tilbud fra flere entreprenører: Ved å hente inn flere tilbud vil man øke sjansen for at man engasjerer en dyktig entreprenør til en konkurransedyktig pris. Dette kan du lese mer om senere i artikkelen.
Valg av materialer: Ikke alle materialer trenger å koste skjorta. Dersom du holder deg oppdatert på kampanjer og tilbud fra diverse byggevarekjeder, kan du få materialer av høy kvalitet til en gunstig pris.
Planlegg prosjektet nøye: Det er viktig å ha klare tanker om hva loftet skal brukes til. Dersom du er klar over utformingen, utseende og tekniske løsningene, vil prosjekteringen gå raskere. Dette gjør at man bruker mindre tid med fagpersoner, som igjen betyr at man betaler mindre for deres tjenester.
Ha et bevisst forhold til kostnader i alle valg: Sett opp et budsjett tidlig. Dette gjør at man lettere vil unngå unødvendige kostnader. Sett et maksbeløp og sett av 10-15% av dette beløpet. På denne måten har du mulighet til å dekke uventede kostnader underveis, og du slipper dyr finansiering som du ikke hadde regnet med.
Hvor mye det koster å bygge ut loftet, avhenger av flere ulike faktorer, som blant annet størrelse, tekniske løsninger og romfunksjon. De ulike typer prosjektene varierer også i pris. Det koster for eksempel mer å bygge en ny leilighet på loftet i en flermannsbolig enn det gjør å bygge ut loftet i en enebolig. Ifølge anbudstjensten Byggstart.no, ligger snittprisen på utbygging av loft som skal innlemmes i underliggende leilighet, på rundt 20.000 kr per kvm. De fleste prosjektene på slike type loft ligger et sted mellom 15.000 kr per kvm og 25.000 kr per kvm.
Snittprisen på å bygge ut loft i en enebolig ligger på cirka 18.000 kroner per kvadratmeter, men her kan man få priser så lave som 10.000 kroner per kvadratmeter. De høyeste prisene ligger opp mot 25.000 kroner per kvadratmeter. Disse prisene er ofte ikke medregnet våtrom. Under kan du se noen typiske prispunkter per område på et loft i en enebolig på 50 kvm:
Tømrerarbeid (inkl. konstruksjon, isolasjon og ny trapp): 180.000 kr – 300.000 kr
Innvendige vegger og himling: 90.000 kr – 150.000 kr
Gulv: 60.000 kr – 100.000 kr
Elektriker: 60.000 kr – 90.000 kr
Maling og overflater: 80.000 kr – 130.000 kr
Rigg og drift: 60.000 kr – 90.000 kr
Totalsum: 530.000 kr – 860.000 kr
Pris per kvm: 10.600 kr – 17.200 kr
Tallene ovenfor viser hva prisen normalt sett ligger på når man bygger ut loftet. Her ligger den aller billigste prisen ned mot 500.000 kr. Er målet å få prosjektet under denne summen, krever det nøye planlegging og detaljering.
For å forsikre seg om at man engasjerer dyktige entreprenører til en god pris, er det anbefalt å hente inn tilbud fra tre forskjellige entreprenører. På den måten kan man danne seg et bilde av hva som er en konkurransedyktig pris, uten å sjonglere for mange aktører i anbudsprosessen.
Det er viktig at du er godt forberedt før selve anbudsprosessen. Engasjer en arkitekt eller en annen fagkyndig som kan utarbeide en grundig prosjektbeskrivelse. Dersom prosjektet er søknadspliktig, vil det ofte lønne seg å søke og få godkjenning før man setter i gang prosessen med entreprenører.
Når man har fått inn tilbudene, er det viktig at man sammenligner dem opp mot hverandre. Man bør være nøye med å vurdere tilbudene på likt grunnlag. Dette er spørsmålene man bør stille seg når man vurderer de ulike tilbudene:
Det er mange faktorer man må ta hensyn til når man skal vurdere pristilbudene. Bruk derfor god tid på å sammenligne de ulike tilbudene og regn deg frem til potensiell pris.
Det er mange ting å tenkte på og ta stilling til når du skal i gang med å innrede eller bygge ut et loft; under har vi samlet nyttige linker for videre lesning og inspirasjon
Bygg og bevar: Etterisolering - ulike metoder
Byggern -Lover og regler om bygg uten å søke
Familien ville egentlig heve taket
Det lønner seg å følge opp prosjektet underveis. Dette vil øke sannsynligheten for at du får bygget et loft som samstemmer med dine planer og ønsker. Underveis i prosjektet er det anbefalt å:
Når prosjektet er meldt ferdig utført, er det viktig at man går en sluttbefaring sammen med entreprenøren og en ekstern fagperson. Grunnen til at man gjør dette, er for å forsikre at arbeidet har blitt utført på en forsvarlig måte. Dersom man finner noe feil under befaringen, må entreprenøren få fikset opp i dette med en gang. Normalt holder man tilbake en liten andel av kontraktsbeløpet (rundt 10%) til prosjektet har blitt godkjent. Etter dette skal man få tilsendt følgende dokumentasjoner:
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg