Skal du bygge på etasje? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om å bygge på etasje.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Et av de viktigste spørsmålene boligeiere sitter igjen med når de vurderer å bygge på en ny etasje, er hvor mye et slikt prosjekter koster å gjennomføre. Det er mye å tenke på og dermed kan det være vanskelig å sette opp et budsjett. Prisen vil avhenge av prisen på arbeidskraft, materialer, arbeid knyttet til bærekonstruksjonen i den nåværende boligen og så videre. Som følge av at alle prosjekter er ulike, er det vanskelig å komme med en konkret pris, men det er mulig å se på gjennomsnittsprisen for andre prosjekter som involverer bygging av ny etasje. En av de viktigste prisdriverne er størrelsen på den nye etasjen. Siden størrelsen vil variere i stor grad fra prosjekt til prosjekt, er det mest hensiktsmessig å se på gjennomsnittlig kvadratmeterpris. I følge markedplassen byggstart.no ligger gjennomsnittsprisen på omtrent 35.000 kroner per kvadratmeter når en skal bygge en ny etasje. Prisen inkluderer alt av arbeidskraft og materialer som trengs. Vær oppmerksom på at dette bare er et gjennomsnitt. I den nedre delen av skalaen finner en prosjekter til 29.000 kroner per kvadratmeter, mens man i motsatt ende kan finne prosjekter som koster opp mot 47.000 kroner per kvadratmeter.
For å kunne bygge en ny etasje for under 1 million kroner, må du med andre ord gjøre det du kan for å holde prisene nede. For det første forutsetter det at den nye etasjen ikke er større enn 40 kvadratmeter stor. Det bør heller ikke være noe bad eller kjøkken i den nye etasjen, da disse rommene gjerne er de dyreste i huset og vil bidra til å trekke opp prisen. Når en skal bygge på en etasje vil det ofte være behov for å styrke den bærende konstruksjonen slik at den kan bære en etasje til. Denne type arbeid kan være fordyrende, og bør holdes til et minimum dersom en ønsker å bygge ny etasje til under 1 million kroner. I tillegg bør heller ikke prosjektet medføre store endringer utvendig på det nåværende bygget i form av ny fasade, vinduer osv. Til slutt må du velge materialer til en rimelig pris. Hvis prosjektet ditt oppfyller alle disse forutsetningene, er det mulig å bygge en ny etasje til under 1 million kroner.
Når det er snakk om utvidelse av bolig, er det fort gjort å blande sammen begreper. Ofte snakker man om begrepene påbygg og tilbygg om hverandre, men begrepene har forskjellige betydning, og ulike regler gjelder for de ulike formene for utvidelse av boligen. Et tilbygg er en utvidelse av boligens grunnflate, mens et påbygg er en utvidelse i høyden. Når vi snakker om å bygge på en ny etasje, så snakker vi altså om et påbygg. Ved påbygg må en alltid søke om byggetillatelse fra kommunen før en setter i gang arbeidet.
Skal en bygge en ny etasje til under 1 million kroner, så må en kutte kostnader der det er mulig, og finne ut hvordan man kan spare penger. Når du setter opp et budsjett vil du se at enkelte kostnader vil være de samme uansett og er lite påvirkelige. Dette gjelder for eksempel dersom det er nødvendig å styrke den bærende konstruksjonen for at huset skal kunne bære en ny etasje. Dette kan en gjøre lite med. Imidlertid finnes det andre prisdrivere som er mindre rigide og som kan påvirkes som en konsekvens av dine valg.
En vesentlig del av utgiftene går til innkjøp av materialer, og standarden du velger på materialene vil ha mye å si for den totale prisen på prosjektet. Det betyr ikke at du bør velge de rimeligste materialene og produktene du finner dersom disse ikke holder tilstrekkelig høy kvalitet. I det lange løp vil dette sjeldent være et lønnsomt alternativ. Men det går an å finne rimelige materialer og produkter av kvalitet dersom en er på utkikk etter tilbud eller kampanjer ved å lete på internett, i kataloger eller ved å besøke ulike leverandører. Det er også mulig å få gode rabatter dersom du kjøper inn store mengder materialer i ett kjøp. Alternativt kan du be entreprenøren kjøpe inn materialene for deg, da håndverkere ofte har tilgang på svært gode rabatter. En annen fordel med å la entreprenøren ta seg av innkjøp, er at de har nyttig kompetanse og erfaring med ulike typer materialer. De vet hva som holder bra kvalitet, hva som fungerer sammen, og hva som er lett å jobbe med.
Ditt valg av entreprenør vil også være av betydning for totalkostnadene på prosjektet. Ved å hente inn flere tilbud, sørger du for at det er konkurranse om prosjektet ditt, noe som igjen bidrar til å holde prisene nede. Noen byggeprosjekter kan det lønne seg å gjennomføre om vinteren fordi det er langt flere ledige entreprenører utenfor sesongen, noe som betyr at det er mer konkurranse om prosjektet ditt. Vær imidlertid oppmerksom på at enkelte typer arbeid ikke kan gjennomføres på vinteren, som utvendig maling og arbeid med sink på tak.
For å få en bedre oversikt over alle utgiftene som følger med når en skal bygge en ny etasje, kan det være nyttig å se på et eksempel av et pristilbud hvor de ulike kostnadene deles opp, slik at det er lettere å se hva mesteparten av går til og hvor det er mest penger å spare:
Totalt: 1.265.000 kr
Eksempelet ovenfor gjelder en ny etasje på 40 kvadratmeter. Som følge av at dette spesifikke prosjektet inkluderer forsterkning av den bærende konstruksjonen og bygging av bad, vil prisen til en viss grad overstige 1 million kroner.
Før du legger prosjektet ditt ut på anbud, må du skrive en grundig prosjektbeskrivelse som i detalj beskriver arbeidet som skal gjennomføres. Her kan du gjerne ta imot bistand fra en fagperson, for eksempel en arkitekt. Du vil uansett ha bruk for en arkitekt eller annen fagperson som ansvarlig søker i søkeprosessen. Dersom du skriver en detaljert prosjektbeskrivelse, blir det enklere for entreprenørene å gi et presist tilbud. Entreprenører som er interessert i prosjektet vil så komme på befaring for å prise det. Som tommelfingerregel bør en hente inn minst 3 forskjellige tilbud når prosjektet legges ut på anbud. Dette sikrer tilstrekkelig konkurranse om prosjektet ditt og bidrar til å holde prisene nede. Så lenge du ikke overdriver og sløser unødvendig med entreprenørens tid og ressurser, kan du hente inn flere. I noen tilfeller kan det også være nok med to tilbud.
Igjen er det viktig å huske på at pris ikke er alt. Først og fremst må entreprenøren som skal bygge ny etasje på boligen din ha den nødvendige kompetansen og erfaringen. Det er ikke alltid like lett å sile ut useriøse entreprenører, men valget ditt kan forenkles dersom du ber entreprenørene oppgi referanser fra tidligere oppdrag av lignende art, slik at du kan ringe tidligere kunder og høre på deres erfaringer. Dessuten kan det være lurt å sjekke om bedriftene har sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet eller om de er en mesterbedrift. Vær oppmerksom på at mangel slike godkjenninger ikke nødvendigvis betyr at det er snakk om en useriøs bedrift. Det er ikke påbudt å ha disse i Norge, men det er likevel et godt tegn dersom de likevel har dem.
Når man har mottatt tilstrekkelig antall tilbud, må en foreta en grundig sammenligning av tilbudene. Mange tror det er så enkelt som å bare se på totalprisen og foreta et valg basert på denne, men det er ikke så enkelt. For å kunne ta et opplyst valg, må du sørge for at tilbudene blir sammenlignet på like premisser. Ofte inneholder tilbudene forskjellige ting og prisene kan være definert ulikt. Derfor må du kryssjekke hver enkelt post i tilbudene og sammenligne dem med hverandre. Nedenfor finner du spørsmål du bør stille deg:
I forberedelsesfasen er det viktig å bruke god tid på å suge til seg inspirasjon for å finne ut hvordan den nye etasjen skal se ut. Nedenfor har vi samlet et utvalg med interessant lesestoff til deg:
Bygg og bevar: Etterisolering - ulike metoder
Enova -Råd for deg som skal bygge nytt
Vvs-Giganten AS er en nettbutikk for baderomsprodukter som ble etablert i 2017
Online Arkitektene - Byggarkitekter med en god online katalog av prosjekter
Underveis i prosjektet er det viktig at du kommuniserer godt og jevnlig med entreprenøren. Følg gjerne en fremdriftsplan, slik at dere hele tiden er oppdatert på fremgangen og eventuelle forsinkelser ikke kommer som en overraskelse. Husk også på å varsle naboer om at du starter byggeprosessen og si ifra hvor lenge du regner med at arbeidet kommer til å pågå.
Når prosjektet er fullført må du gjennomføre en sluttbefaring sammen med en uavhengig fagperson. Dette kan for eksempel være en takstmann. Under sluttbefaringen gjennomgår dere arbeidet som er utført slik at eventuelle feil og mangler kan oppdages og fikses i tide. Deretter må du sørge for å få tilsendt alt av ferdigdokumentasjon, FDV-dokumentasjon og samsvarserklæring fra elektriker. Det er viktig at du tar vare på denne dokumentasjonen da du vil trenge den i forbindelse med salg og forsikring i fremtiden.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg