Skal du pusse opp? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om å pusse opp.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
I gjennomsnitt koster en oppussing omtrent 14.000 kroner per kvadratmeter. Det betyr at oppussing av en bolig på 100 kvadratmeter vanligvis vil koste mer enn 800.000 kroner, men prisen på oppussingsprosjekter varierer i stor grad. Dersom forholdene ligger til rette for det, kan boligens pusses opp til 8.000 kroner per kvadratmeter, mens det i motsatt ende kan koste helt opp mot 25.000 kroner per kvadratmeter. Hvis du skal pusse opp 100 kvadratmeter til under 800.000 kroner må gjøre ditt ytterste for å holde kostnadene nede gjennom hele prosjektet. En slik pris forutsetter:
Når det gjelder adkomst bør du være oppmerksom på at det kan bli mer kostbart dersom du bor i sentrum på grunn av utgifter til bompenger, parkering og lignende. Samtidig kan det koste mer dersom du bor høyt oppe og materialer må fraktes over flere etasjer.
Noen oppussingsprosjekter er mer omfattende enn andre. Noen ganger bruker en begrepet totaloppussing, mens en andre ganger snakker om overflateoppussing. Når vi snakker om pris, er det imidlertid viktig å skille på disse. En overflateoppussing er som oftest mindre komplisert og innebærer mindre endringer som maling og bytting av møbler på kjøkken eller bad. En totaloppussing mer omfattende og inkludere gjerne riving av vegger og gulv, installering av nytt elektrisk opplegg og nye rør, samt nye komplette bad og kjøkken. Prisene som nevnes i denne artikkelen gjelder totaloppussing.
Dersom du skal pusse opp 100 kvadratmeter til under 800.000 kroner, er det helt nødvendig å tenke kostnader i alt du gjør, og kutte kostnadene der det er mulig. Enkelte utgifter har en liten kontroll over, og det er lite du kan gjøre for å holde slike kostnader nede. Dette kan for eksempel gjelde elektriske installasjoner eller røropplegg. Likevel er det mulig å kutte kostnadene på mange områder.
Blant annet er det mulig å spare penger når en skal kjøpe inn materialer, produkter, møbler og lignende. For å unngå at du investerer mye penger i overprisede produkter, er det lurt å skaffe seg en oversikt over markedet for å danne et inntrykk av prisnivået på det du trenger. For eksempel kan du besøke ulike leverandører, sjekke kataloger eller søke etter spesifikke produkter på internett. Er du heldig så kommer du i tillegg over gode tilbud eller kampanjer som du kan utnytte.
I den grad det er mulig, bør du dessuten sørge for å kjøpe inn så mye som mulig i ett innkjøp. På den måten er det bedre muligheter for å få gunstige rabatter. Et annet alternativ er å overlate innkjøp av produkter og materialer til entreprenøren, fordi fagfolk som regel har tilgang på bedre rabatter enn andre. Det er imidlertid ikke bare prisen som er viktig. Det du kjøper inn må holde tilstrekkelig høy kvalitet. Her vil håndverkerens ekspertise komme deg til gode.
Det er ikke bare produkter og materialer som koster penger. En vesentlig del av kostnadene går til arbeidskraft, og en må derfor også se på mulighetene til å holde disse kostnadene nede. Ulike entreprenører tar forskjellig timepris for arbeidet de utfører, og du bør derfor hente inn flere tilbud, slik at du kan sammenligne og velge det beste alternativet. Vær imidlertid oppmerksom på at det rimeligste alternativet ikke nødvendigvis er det beste. En håndverker med bred kompetanse og erfaring innen oppussing vil som regel kunne fullføre prosjektet på mye kortere tid. Dessuten ønsker du ikke å engasjere en entreprenør som ikke har den nødvendige ekspertisen, da dette kan medføre kostbare feil.
En annen måte å spare penger på, er ved å vurdere å legge oppussingen til vinteren. Om våren og sommeren har som regel håndverkere mange prosjekter de jobber med, noe som fører til at færre er ledige og det er mindre konkurranse på markedet. I vintermånedene er situasjonen den motsatte og sjansene er større for å finne en dyktig entreprenør til en god pris.
For at du skal ha bedre oversikt over kostnadene som går med til et oppussingsprosjekt, har vi satt sammen et eksempel på et tilbud på oppussing av en 100 kvadratmeter leilighet under:
Totalt: 838.000 kroner.
Vær oppmerksom på at dette prisanslaget kun er et eksempel, og dette er priser helt i nedre sjiktet av hva du kan forvente. Prisene vil kunne variere i stor grad mellom ulike prosjekter. For eksempel koster det som regel mer enn 200.000 kroner å pusse opp et bad, dersom badet er stort og skal utstyres med boblebad og dyre fliser. Det samme gjelder alle de andre postene i tilbudet. Prisene i tilbudet inkluderer imidlertid alt av materialer og produkter og arbeidskraft.
Når du er ferdig med forberedelsene, er tiden inne for å legge prosjektet ut på anbud. Entreprenører som er interessert i å pusse opp boligen din vil da komme på befaring og prise prosjektet, før de så sender deg et tilbud. Aller helst bør du hente inn tilbud fra minst 3 ulike entreprenører. Ved å hente inn flere enn ett tilbud, sørger du for at det er konkurranse om å få jobben. Dette vil bidra til å presse ned prisen. Du kan også hente inn flere enn 3 tilbud hvis du ikke er fornøyd med noen av tilbudene du har mottatt, men 3 tilbud er et fornuftig utgangspunkt.
Husk at prisen ikke er alt. Minst like viktig er det at entreprenøren har riktig kompetanse og tilstrekkelig erfaring med oppussing. Dessuten er det viktig at du kommuniserer bra med entreprenøren, fordi god kommunikasjon bidrar til at en unngår misforståelser, og er nøkkelen til et vellykket prosjekt. For å forsikre deg om at du gjør rett valg, bør du spørre entreprenøren om referanser fra tidligere arbeid med oppussingsprosjekter. Deretter kan du ta kontakt med tidligere kunder og få råd fra folk som har førstehåndserfaring med den aktuelle entreprenøren. I tillegg kan du undersøke om firmaet har ulike godkjenninger. Sjekk om bedriften er en mesterbedrift. Det innebærer i så fall at bedriften ansetter fagfolk med mesterbrev. Du kan også sjekke om den har sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet. Denne godkjenningen viser at bedriften har kvalitetssikringsrutiner, at de betaler skatter og avgifter, samt at de ansetter folk med riktig kompetanse. Om entreprenøren skal arbeide med bad, er det et godt tegn om bedriften har våtromsgodkjenning fra Fagrådet for Våtrom. Vær oppmerksom på at denne type godkjenninger og sertifiseringer ikke er obligatorisk å ha i Norge, men det er likevel en god indikasjon på seriøsitet.
Mange tror at en bare trenger å se på totalprisen for å finne ut hvilket tilbud som er det beste. Det er imidlertid flere spørsmål en bør stille seg når en skal sammenligne tilbudene som er hentet inn. Først og fremst må du sjekke om postene som er inkludert i tilbudet er de samme i alle tilbudene. Er postene spesifisert eller definert som tillegg? Noen ganger varierer to poster svært mye i de forskjellige tilbudene. Dette skyldes gjerne at entreprenørene har ulik forståelse av arbeidet som skal gjøres. Hvis det er tilfellet i dine tilbud, bør du ta en telefon til entreprenørene for å komme til bunns i det, slik at dere unngår unødvendige misforståelser.
Husk også å sjekke om hvor mye som er definert som fastpris, estimat og uforpliktende kalkyle. Etter håndverkertjenesteloven kan ikke estimater variere mer enn 15%. Dersom entreprenøren har definert noe som tillegg, bør du sjekke hva timeprisen for dette er.
For gode idéer til ditt oppussingsprosjekt, har vi samlet noen utvalgte kilder du kan bruke til å la deg inspirere:
HappyHomes - Inspirasjon til innredning og oppussing
Forbrukerguider om diverse hvitevarer, finn laveste pris
Paradis Interiør - Interiørarkitekter med fokus på Oslo og Bærum.
Drømmekjøkken - En av skandinavias ledende kjøkkenprodusenter er basert i Skåne i Sverige
Fargerike er Norges største fargehandel med 110 butikker over hele landet.
Når du har bestemt deg for en entreprenør, kan du lage en sjekkliste der du lister opp alt du må bestemme deg for. Hvilken farge du skal ha på veggene, hvilke fliser du ønsker på badet osv. På den måten har du bedre oversikt og du vil være bedre forberedt etter hvert som arbeidene starter. I tillegg bør du si ifra til naboene om at du skal pusse, slik at du unngår at støyet kommer som en overraskelse på dem. Hvis du bor i et borettslag, bør du sørge for at entreprenøren får kontaktinformasjonen til styreleder. Entreprenøren vil ha bruk for dette dersom de har spørsmål, for eksempel knyttet til rutiner som avstenging av hovedkran.
Etter prosjektet er fullført må det gjennomføres en sluttbefaring, slik at du kan sjekke at alt er som avtalt på forhånd. Her lønner det seg å ta med en uavhengig fagperson. Deretter må du passe på at du får tilsendt all nødvendig dokumentasjon. Dette inkluderer ferdigdokumentasjon som inkluderer informasjon om arbeidet som er blitt utført, FDV-dokumentasjon, og samsvarserklæring. Det er svært viktig at du ikke kaster disse papirene, da du vil ha bruk for dem i forbindelse med forsikring, eller når du skal selge boligen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg