Skal du bygge ut din bolig? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om tilbygg.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Bygging av tilbygg er et omfattende og komplisert arbeid. Det er i teorien mulig å bygge et tilbygg for under 1 million kroner, så lenge man tar visse forholdsregler. Ifølge Byggstart.no, ligger snittprisen på et tilbygg på ca. 33.000 kroner per kvadratmeter, men det er mulig å kunne komme ned på en kvadratmeterpris på cirka 27.000 kroner. Skal sluttsummen bli mindre enn 1 million kroner, må typisk følgende være på plass:
Om man følger de gitte punktene ovenfor, kan man potensielt bygge et tilbygg på 40 kvadratmeter for under én million kroner.
Det er lett å bli forvirret av ulike begreper om man har lite kompetanse på området. En vanlig sammenblanding er begrepene tilbygg, påbygg og underbygg:
Tilbygg: En utvidelse av en bygnings grunnflate. Når man bygger et tilbygg, ekspanderer man nåværende bygg. Dette innebærer at man graver opp deler av tomten for å lage en ny grunnmur.
Påbygg: Et påbygg betyr at man utvider boligen i høyden. Dette kan innebære at man bygger en ny etasje på hele eller deler av eksisterende bolig.
Underbygg: Et underbygg betyr at man bygger under nåværende bolig.
Det er noen deler av prosjektet der man har begrenset påvirkning på prisen. Dette gjelder blant annet grunnforhold og tilkomst. Det er imidlertid flere grep man kan ta for å holde kostnadene nede når man skal bygge tilbygg. Under vil du se gode tips til hvordan du kan senke kostnadene på prosjektet:
Planlegg godt:
God planlegging er viktig for at prosjektet skal bli vellykket. Det er anbefalt at man kommer tidlig i kontakt med en entreprenør, og involverer vedkommende i prosessen. Om man starter anbudsprosessen tidlig, vil man ha en større mulighet til å få et bedre pristilbud.
Valg av materialer:
Valg av materialer har en stor effekt på kostnadene. Det finner mange valgmuligheter for hva man kan kjøpe inn. Ulike materialer/produkter kan variere stort i pris, kvalitet og funksjonalitet. Her har du som byggherre mye påvirkningskraft, da det er ditt valg for hvordan du ønsker at standarden på tilbygget skal være.
Optimaliser prosjektet:
Det å bygge et tilbygg er et stort og omfattende prosjekt. Derfor kan det være nyttig å utnytte muligheten til å få gjennomført andre oppgaver i samme slengen. Det er rimeligere å gjennomføre visse arbeider (som f.eks. utviding av inngangsparti) som en del av et pågående prosjekt.
Arbeidskraft:
Valg av entreprenør vil påvirke kostnadene. Profesjonelle og kompetente håndverkere vil kunne gjøre jobben med høy kvalitet og effektivitet. Dette kan spare deg for tid og penger. Husk at det ikke er lurt å ta på seg mer egenarbeid enn man har tid og kompetanse til. Dette kan føre til at prosjektet stopper opp, som kan medføre forsinkelser og et mer kostbart prosjekt.
Det er mange som går i gang med et slikt prosjekt for å øke verdien på boligen. De fleste tilbygg fører til en verdiøkning, og vil som regel dekke kostnadene i form av økt takstverdi. Bygging av oppholdsrom eller våtrom er det som fører til størst økning i verdi.
Bor man i bynære strøk, er boligprisen vanligvis ligger langt over byggekostnadene per kvadratmeter.
For å vite hva man kan forvente av kostnader, er det lurt å sette seg inn i hvor mye de ulike delene av prosjektet ligger på i pris. Nedenfor vil du se et eksempel på typisk fra-til-priser på et tilbygg på 40 kvadratemter.
Priseksempel på et tilbygg på 40 kvm (inkludert alle materialer per fagområde):
Total pris på prosjektet: 1.040.000 kr – 1.600.000 kr
Ca pris per kvm: 26.000 kr – 41.000 kr
I dette eksempelet er det ikke tatt med bygging av nytt bad som vil kreve mer av ventilasjon, membran og rørlegger.
Det er anbefalt at man henter inn tilbud fra tre ulike entreprenører når man skal i gang med anbudsprosessen, for å få en forståelse for hva som er en konkurransedyktig pris.
Uansett hvor mange tilbud du henter inn under anbudsprosessen, er det viktig at du er godt forberedt. Om tilbygget ikke er søknadspliktig, bør du lage en prosjektbeskrivelse på forhånd. Det kan være lurt å inkludere tegninger dersom det er nødvendig. Prosjektet blir ofte forenklet ved å engasjere en interiørarkitekt.
Om prosjektet krever en søknad, bør man starte med å engasjere en arkitekt eller en annen fagperson til å lage tegningsunderlag og prosjektbeskrivelse. Dette bør man ha gjort før man kontakter entreprenører, ettersom det gjør det mye enklere for dem å gå befaring og sette en konkret pris på prosjektet. Om du er usikker på om du trenger å søke, kan du kontakte Plan- og bygningsetaten i din kommune.
Man henter inn flere tilbud fra ulike entreprenører slik at man kan sammenligne pristilbudene opp mot hverandre og dermed velge en erfaren entreprenør som tilbyr konkurransedyktig pris. Man bør være nøye med å sammenligne de ulike tilbudene opp mot hverandre på likt grunnlag. Da er det viktig å se etter følgende:
Å bygge tilbygg er et omfattende prosjekt som involverer både utvendig og innvendig arbeid og innredning. Under har vi funnet frem til leverandører og produsenter som har egne blogger der du kan finne kreative løsninger når du skal planlegge tilbygget ditt:
For at prosjektet skal bli vellykket, er det viktig at man følger opp prosjektet under gjennomføringsperioden. For at tilbygget skal få utformingen du ønsker, er det viktig å:
Besøke byggeplassen ofte: Forsikre deg at alt blir gjennomført på en god måte. Derfor er det lurt å besøke byggeplassen ofte. Da skaper man også en bedre relasjon med entreprenøren, som kan komme dere begge til gode dersom det skulle oppstå komplikasjoner.
Sette opp sjekklister: Sett opp en liste over alle materialer/produkter som ønskes kjøpt til tilbygget. Det er lurt å forberede denne listen god tid i forkant, slik at varene blir levert tidsnok.
Sett opp en fremdriftsplan: Det kan være lurt å sette opp en fremdriftsplan i kontrakten. Dette tilsier at det er satt opp klare mål på når ulike arbeidsdeler skal starte, og når det skal være utført.
Sett opp møtepunkter: Sett opp fast møtetider med entreprenøren, slik at dere kan diskutere prosjektet underveis.
Det er viktig at man utfører en sluttbefaring etter at alle arbeider er ferdig utført. Om man har lite erfaring og kunnskap om byggeprosjekter, er det vanskelig å kunne se til at arbeidet har blitt utført ansvarlig. Derfor er det vanlig å ta med en ekstern fagkyndig til å se gjennom arbeidene som har blitt utført.
Om det skulle vise seg at noe ikke har blitt gjort som det skal under sluttbefaringen, må man kontakte entreprenøren, slik at man får dette fikset. Det er normalt at man holder igjen en liten andel av kontraktsbeløpet (ca. 10%) til alt har blitt godkjent av en ekstern fagkyndig.
Til slutt er det viktig å få tilsendt en ferdigdokumentasjon på alt som har blitt gjort under prosjektet. Dette dokumentet skal inneholde detaljert informasjon om alt fra arbeidsoppgaver utført, fagfolk inkludert og prisen på de ulike delene.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg