Skal du bygge generasjonsbolig? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygging av generasjonsbolig.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det er mange ulike forhold som avgjør hva byggingen av en generasjonsbolig ender opp med å koste. Kvadratmeterkostnaden ved å bygge en generasjonsbolig er omtrent den samme som ved bygging av enebolig, og ifølge Byggstart.no ligger snittet her på cirka 33.000 kroner per kvadratmeter etter at arkitekt- og prosjekteringsutgifter er betalt.
Størrelsen på huset er ganske avgjørende for totalprisen. Ønsker man å komme under en totalkostnad på 5 millioner kroner, kan man greie det hvis man holder totalarealet under eller rundt 180 kvadratmeter. 180 kvadratmeter er nær grensen for hvor liten en bolig som skal huse to husholdninger, kan være. Samtidig må kvadratmeterprisen presses ned mot 27.000 kroner, og da må en rekke forutsetninger være oppfylt:
Er alle punktene over oppfylt, kan man klare å bygge en generasjonsbolig for under 5 millioner kroner. Det krever imidlertid at man har planlagt prosjektet godt, og at man følger nøye med på kostnader og fremdrift underveis i byggeprosessen.
En generasjonsbolig er en bolig som deles av flere generasjoner fra den samme familien. Som regel dreier det seg om tre generasjoner, typisk en barnefamilie med besteforeldre boende i en egen enhet, men det kan også være større bofellesskap der søsken bor side om side med sine familier og med felles foreldre for eksempel i etasjen over.
En måte å spare penger på er å tenke nøye gjennom hvilken form man ønsker huset skal ha. Finner man ut at et ferdighus kan være en god løsning, er det penger å spare på å velge dette fremfor å få en arkitekt til å tegne boligen. Ferdighus har også ofte en kortere byggetid og lavere materialkostnader. Husk likevel at det som er den billigste løsningen i øyeblikket, ikke trenger å være det på sikt, for eksempel når den eldste generasjonen faller bort og huset skal brukes på en annen måte. En arkitekt kan hjelpe til med å tenke gjennom en slik situasjon og finne løsninger som kan brukes i mange tiår framover.
En annen vei til lavere utgifter er å sørge for et hus der det er lett å bruke standardløsninger. Kan du for eksempel kjøpe og montere masseproduserte garderobeskap eller kjøkkeninnredninger, er dette langt rimeligere enn når en kronglete romløsning gjør at ting må spesialbygges. Når det gjelder standardløsninger, er ferdighusene i særklasse, men dette er også noe å tenke på ved bygging av arkitekttegnede hus.
En tredje sparemetode er å være kostnadsbevisst i valget av materialer og konstruksjonsmetode. Utvendig er det dyrere å bygge i betong enn i tre. På flater inne i huset kan man greit gå for noe lavere standard på gulv-, tak- og veggkledning uten at huset blir nevneverdig dårligere å bo i. Tenk også kritisk igjennom hva slags tekniske anlegg boligen trenger for ventilasjon, strømforsyning og oppvarming. I dag finnes et stort spekter av løsninger, alt fra det fullstendig datastyrte til mer enkle og tradisjonelle løsninger. Det er ikke alltid nødvendig å gå for det dyreste, selv om investeringer her kan spare penger over strømregningen på sikt.
Hva ulike deler av byggeprosessen kan komme til å koste, er det lurt å få et bilde av så tidlig som mulig. Nedenfor kan du se typiske minimums- og maksimumskostnader ved bygging av en generasjonsbolig på 180 kvadratmeter.
Graving og grunnarbeid: 500 000 kr - 800 000 kr
Grunnmur og annen betong: 400 000 kr - 700 000 kr
Tømrerarbeid: 1 700 000 kr - 3 000 000 kr
Blikkenslager: 100 000 kr - 200 000 kr
Rørlegger (vannbåren varme): 400 000 kr - 700 000 kr
Elektrisk arbeider: 200 000 kr - 350 000 kr
Ventilasjon: 100 000 kr - 150 000 kr
Flislegging/membran: 200 000 kr - 400 000 kr
Maling: 150 000 kr - 250 000 kr
Byggherres egne kjøp
(kjøkken, baderomsinventar, armaturer, parkett, fliser): 1 000 000 kr - 1 500 000 kr
Rigg, drift og prosjektledelse: 400 000 kr - 800 000 kr
Sum: 5 150 000 kr - 8 850 000 kr
Som oversikten viser, ligger lavest sum så vidt over grensen på 5 millioner kroner. Det skal svært nøye planlegging og kostnadskutt til for å komme lavere, men det kan la seg gjøre hvis man følger kriteriene nevnt innledningsvis i denne artikkelen. Husk imidlertid at prosjektering og arkitektutgifter er holdt utenfor i regnestykket over. Normalt koster dette minst mellom 100 000 og 200 000 kroner.
Ved bygging av hus er det i dag svært vanlig å benytte seg av et håndverkerfirma som tar ansvaret for hele eller store deler av prosessen. Hvor mange slike firmaer skal man hente inn tilbud fra? Svaret her er at det holder med 3 firmaer så lenge disse er seriøse med solid økonomi og gode referanser. Med tre tilbud får man fram variasjonen av priser og andre vilkår som markedet kan tilby, samtidig som man ikke drukner i detaljer når man skal sammenlikne tilbudene.
Det er liten nytte i å hente inn flere tilbud hvis du ikke legger en god innsats i å sammenlikne disse. Langt mer enn totalprisen teller. Legg tilbudene ved siden av hverandre på bordet og undersøk følgende:
Er de samme postene inkludert?
Det kan variere hvilke arbeider en entreprenør (et håndverkerfirma) inkluderer i totalprisen og hva du må betale ekstra for. Det hjelper lite å få en totalpris på forhånd hvis det kommer mange tillegg i ettertid. Sjekk hva de ulike tilbudene sier om dette og om tilbudene har med alle arbeider. Savner du viktige poster, bør du ta kontakt og få vite grunnen.
Varierer postene mye i pris?
Sammenlign prisene post for post. Hvis de samme typene arbeider koster noe helt annet hos en av tilbyderne sammenlignet med hos de to andre, bør du ta kontakt med firmaet som har en avvikende pris. Avviket kan bety at vedkommende planlegger å løse jobben på en spesiell måte eller har en egen forståelse av hva som skal gjøres. Hvordan dette nøyaktig forholder seg, bør du bringe klarhet i før du velger tilbyder.
Hvilke forbehold tar tilbyderne?
Av og til leverer entreprenører tilbud med forbehold, for eksempel om godt nok vær til å gjennomføre en bestemt type arbeid eller om nødvendig tilgang på materialer. Som husbygger ønsker man færrest mulig slike forbehold fordi det gjør det vanskeligere å estimere endelig pris og byggetid.
Hvilke begreper brukes i prissettingen?
I tilbud skiller man mellom fastpris, estimat og uforpliktende kalkyler. For den som skal betale, er fastpris best. Da vet man på forhånd nøyaktig hva noe vil koste. Et estimat kan svinge noe mer, men etter loven ikke mer enn 15 prosent opp eller ned. Forsøk å unngå tilbud med mange uforpliktende kalkyler. Her er ikke tilbyderen bundet av tilbudet, og den endelige prisen kan fort bli mye høyere.
Det er mange valg kommende beboere av en generasjonsbolig må fatte i fellesskap før byggingen kan begynne. I denne fasen kan inspirasjon fra nettet være en støtte. Her er noen steder å begynne:
Å bygge en generasjonsbolig er et krevende prosjekt. Selv om man leier inn firmaer til å lede og gjennomføre prosjektet, er det viktig at man også selv følger nøye med. Her er noen råd om hva man bør passe på når huset er under oppføring og når det står ferdig.
Lag sjekklister til deg selv: Selv om håndverkerne ofte skaffer mesteparten av materialene selv, er det som regel noe du som byggherre selv må kjøpe. Disse materialene er det viktig at du har klar i tide slik at arbeidene ikke blir forsinket. Lag derfor sjekklister til deg selv med klare frister for når ting må være handlet inn.
Besøk byggeplassen: De fleste byggherrer er nysgjerrige på hvordan byggeprosessen går. Ved å besøke byggeplassen hyppig kan du etablere et personlig forhold til de som jobber der og se at alt går riktig for seg.
Informer naboene: Det er en god investering i det framtidige naboforholdet å holde de som bor nærmest byggeplassen oppdatert informasjon om hvordan byggingen skrider fram. Gi forvarsel om støyende arbeider og hvor lang tid det er beregnet å ta. Slik skaper du god stemning og forebygger klager.
Ha faste møtepunkter med entreprenøren: Har du et firma som leder byggearbeidet for deg, kan det være lurt å avtale faste møter. Her kan dere utveksle informasjon og drøfte problemstillinger som kommer opp underveis i byggingen.
Utfør sluttbefaring: Når håndverkerne melder fra om at huset er ferdig, er det viktig at du gjennomfører en grundig befaring. Ta gjerne med en uavhengig fagmann, og gå nøye over alle deler av huset. Sjekk at alle deler er utført i henhold til planer og avtaler, og gi håndverkerne frist til å rette opp hvis noe er galt.
Hold igjen litt penger: Det er vanlig at man holder tilbake ti prosent av honoraret håndverkene skal ha, til alle arbeidsoppgaver som er avtalt, er fullført og arbeidene er blitt godkjent av en uavhengig fagmann.
Skaff ferdigdokumentasjon: Få entreprenøren til å sende over dokumentasjon på alle arbeider som er utført og alle materialer som er brukt. Slik dokumentasjon kan være kvitteringer og fakturaer samt kontrakten firmaet har jobbet etter. Denne dokumentasjonen er viktig å ha hvis du senere skal reklamere, drive vedlikehold eller selge huset.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg