Skal du bygge ut loftet? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om utbygging av loft.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Hva menes med “loftsutbygging”? Man skiller gjerne mellom tre ulike typer prosjekter, ettersom de har ulike regler, kompleksitet og kostnadsnivå knyttet til seg:
1. Utbygg av loft i enebolig:
Dette er kanskje den enkleste formen for utbygging av loft, ettersom man ikke trenger å ta hensyn til andre beboere (som i en bygård eller flermannsbolig). Når man skal bygge ut loftet i eneboligen krever det normalt at man legger inn ekstra isolasjon, nytt elektrisk anlegg og nye overflater (gulv, vegger, tak). Man må også ofte sette inn nye vinduer og bygge ny trapp.
2. Innlemme loftsarealet i underliggende leilighet:
Om man bor i et rekkehus, tomannsbolig eller bygård må man ta utgangspunkt i eierforholdene med de andre boligene. Dette kan være en kompliserende faktor, ettersom man ofte blir nødt til å kjøpe areal fra de andre leietakerne. I motsetning til utbygging av loft i enebolig, er man også avhengig av å etablere et brannskille mellom det nye loftet og resterende loftsareal. Dette innebærer flere byggetekniske krav.
3. Bygge ny leilighet på loftet i bygård eller flermannsbolig:
Om man skal gjøre om loftet til en helt ny leilighet, må man forberede seg på et omfattende prosjekt. Dette medfører svært tekniske arbeider, og stiller krav til større kompetanse hos entreprenøren. Loftet skal ha samme kvalitet som et nybygg, og ha alle hovedfunksjoner som kreves: kjøkken, soveplass, stue, bad osv. Planlegger du å utføre et slikt prosjekt, må du belage deg på en lengre søknadsprosess.
For at prosjektet skal bli vellykket, er det viktig at du forbereder deg godt i forkant. Dette øker sjansen for at du får et loft som samsvarer med dine ønsker. Dette er viktig å tenke på når du forbereder deg til ditt prosjekt:
Det er mange ting å tenkte på og ta stilling til når du skal i gang med å innrede eller bygge ut et loft; under har vi samlet nyttige linker for videre lesning og inspirasjon
Bygg og bevar: Etterisolering - ulike metoder
Byggern -Lover og regler om bygg uten å søke
Familien ville egentlig heve taket
Prosjektets omgang, loftets størrelse og valg av entreprenør er noen av faktorene som påvirker tidsbruken på et loftprosjekt. Under vil du se hvor lang tid et loftprosjekt normalt sett differer mellom, basert på loftets størrelse:
Utbygg av loft på 50 kvm: 10-13 uker
Utbygg av loft på 100 kvm: 13-16 uker
Utbygg av loft på 150 kvm: 16-19 uker
Det er viktig å være klar over at prosjektet kan ta både kortere og lenger tid enn det som er angitt her. Man får ofte en god indikasjon på tidsbruken når entreprenører går befaring av loftet og priser prosjektet.
Mange antar at det ikke er mulig å utføre større prosjekter om vinteren. Dette er i mange tilfeller feil, da det faktisk kan være lønnsomt å utføre enkelte prosjekter under vintermånedene. Grunnen til dette er at entreprenører gjerne har færre oppdrag om vinteren. Dette gjør at konkurransen er lavere, som ofte resulterer i et rimeligere pristilbud. Blant arbeidsoppgaver som kan bli utført på vinteren, finner vi:
Det er likevel noen arbeidsoppgaver som helst ikke skal bli utført på vinterstid:
Der er anbefalt at man henter inn tilbud fra tre forskjellige entreprenører under anbudsprosessen. Tre tilbud er mange nok til å gi et bilde av hva prisen bør ligge på, samtidig som det ikke er så mange tilbud at du mister oversikten. Entreprenørene er også nødt til å gå befaring av boligen, så om man samler inn får mange tilbud, krever det mer planlegging og koordinering.
Før du kontakter entreprenører, bør du først ha engasjert en arkitekt eller en annen fagperson som kan stå for prosjekteringen og søknadsprosessen. Det er lite poeng i at entreprenørene går befaring av tomten før dette er gjort. Kontakt gjerne Plan- og bygningsetaten i din kommune for å kartlegge mulighetene for å få prosjektet godkjent.
Prisen på å bygge ut loftet avhenger av prosjektets kompleksitet og størrelsen på loftet. Prisen vil også være forskjellig ut fra hva som er formålet med prosjektet. Under kan du se hva de ulike type prosjektene normalt sett koster:
Utbygg av loft i enebolig: 10.000 – 25.000 kr per kvm
Utbygg av loftsareal i underliggende leilighet: 15.000 – 25.000 kr per kvm
Utbygg av ny leilighet på loftet i bygård eller tomannsbolig: 25.000 – 50.000 kr per kvm
Husk at disse prisene kun er ment som en pekepinn. Det er flere faktorer som spiller inn på sluttsummen av prosjektet. Her er noen eksempler på drivere av pris:
Man har større sannsynlighet for å ende opp med et resultat man er fornøyd med dersom man er flink til å følge opp prosjektet underveis og etter ferdiggjørelse. På den måten vil man kunne se til at alt blir gjort som det skal, samtidig som det er enklere å justere noen avgjørelser/løsninger under prosjektet. Under prosjektet er det anbefalt å:
Når prosjektet er meldt utført av entreprenøren, er det viktig at man går over alle arbeidsoppgavene. Dette kalles en sluttbefaring. Det er anbefalt at man går sammen med en ekstern fagkyndig og kontrollerer at alt er gjennomført på en solid måte. Etter dette har blitt godkjent, skal man få tilsendt relevant dokumentasjon. Dette gjelder:
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg