Skal du bygge et inngangsparti? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om inngangsparti.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Mange ønsker å bygge et nytt inngangsparti til hjemmet sitt fordi inngangspartiet spiller en viktig rolle når førsteinntrykket av hjemmet ditt dannes. Det er det første og siste man ser av boligen når man ankommer og forlater den. Men samtidig er det mange som lurer på hvor mye det koster å bygge et nytt inngangsparti
I gjennomsnitt ligger prisene på et nytt inngangsparti rundt 30.000 kroner per kvadratmeter. Likevel er det stor variasjon mellom ulike prosjekter. Krever byggeprosjektet at du må pigge fjell på grunn av vanskelige grunnforhold, og du velger svært høy standard på materialene og produktene du kjøper inn, så kan prisen komme helt opp mot 40.000 kroner per kvadratmeter. I motsatt ende ser vi at de rimeligste inngangspartiene koster så lite som 25.000 kroner per kvadratmeter. Med andre ord vil prisen være avhengig av flere forskjellige faktorer knyttet til ditt byggeprosjekt.
100.000 kroner for et inngangsparti er en svært lav pris. For å kunne bygge et nytt inngangsparti til denne prisen, må du forsøke å kutte kostnader over hele linja. Dette forutsetter først og fremst det at vi snakker om et lite inngangsparti som ikke er større enn 4 kvadratmeter. Grunnarbeidene er gjerne fordyrende, og må holdes til et minimum. Derfor forutsetter prisen at du allerede har gode grunnforhold på tomten. Dersom en må i gang med å fjerne fjell eller store steiner under bakken, så vil totalprisen bli høyere enn 100.000 kroner. For å få en så rimelig pris, må du dessuten være sparsom når du skal kjøpe inn materialer. Enten må du velge materialer av en lavere prisklasse, eller så må du sørge for å få kjøpt materialer av en høyere kvalitet med gunstige rabatter eller når de er på tilbud. Til slutt må inngangspartiet ha en enkel tilknytning til det eksisterende huset, da dette vil gjøre arbeidet mindre komplisert.
Det er ikke lett å bygge et inngangsparti til under 100.000 kroner, men hvis alle disse kriteriene er oppfylt, så er det mulig.
Når du skal finne ut om du må søke byggetillatelse hos kommunen, er det nyttig å ha orden på begrepene. Ofte snakker en om tilbygg, underbygg og påbygg uten å være oppmerksom på at forskjellige regler gjelder for gjelder for ulike former for utvidelse av boligen. I de aller fleste tilfeller vil et inngangsparti defineres som et tilbygg. Et tilbygg innebærer at boligen utvides på grunnflaten, i motsetning til underbygg og påbygg, hvor utvidelsen enten skjer nedover eller i høyden.
Skal du bygge et inngangsparti til under 100.000 kroner, er det helt nødvendig at du kutter kostnader der det er mulig. Enkelte kostnader er det ikke mulig å påvirke, og disse kostnadene vil forbli de samme uansett. Dette gjelder særlig grunnforholdene. Dersom du ikke vet hva som befinner seg under bakken der du skal bygge, kan det lønne seg å ta kontakt med kommunen eller tidligere utbyggere, da det er en mulighet for at en geoteknisk undersøkelse har blitt gjennomført på tomten på et tidligere tidspunkt. Den vil i så fall kunne fortelle deg hva som skjuler seg under bakken.
Andre kostnader vil du imidlertid kunne styre selv til en viss grad. Dette gjelder særlig valg og innkjøp av materialer. Du trenger ikke nødvendigvis å kjøpe de dyreste materialene på markedet for å få et flott inngangsparti. Samtidig er det naturligvis viktig at materialene du kjøper holder tilstrekkelig høy kvalitet. Hvis ikke, kan du risikere å måtte betale for kostbare reparasjoner etter kort tid. Selv om det kan være fristende å skape litt pusterom i budsjettet på kort sikt ved å velge de aller rimeligste materialene, er det sjeldent særlig økonomisk i et lengre perspektiv.
Du kan imidlertid få tak i materialer av høy kvalitet til en god pris dersom du undersøker markedet grundig og sammenligner priser opp mot hverandre. Vær på vakt og slå til når det dukker opp gode tilbud eller kampanjer. Dessuten er det mulig å oppnå gode rabatter dersom du kjøper inn i store mengder. Derfor må du vurdere å kjøpe inn så mye som mulig i ett innkjøp. Alternativt kan du be entreprenøren ta seg av innkjøp av materialer. Det kan være prisgunstig fordi håndverkere ofte har tilgang på svært gode rabatter. Dessuten vil håndverkerens ekspertise om ulike materialer komme deg til gode.
Valget av entreprenør er også viktig for prisen, da entreprenører også varierer i pris. For å oppnå en konkurransedyktig pris, er det viktig at du henter inn tilbud fra flere entreprenører, og sammenligner tilbudene med hverandre. Hvordan du skal gå frem her, kommer vi tilbake til lengre nede i artikkelen. Husk imidlertid på at det også her er viktig at entreprenøren kan levere tilstrekkelig høy kvalitet. Entreprenøren må ha riktig kompetanse, og helst en del erfaring fra lignende arbeid.
Ved å se nærmere på de ulike kostnadene som påløper når en skal bygge nytt inngangsparti, vil en kunne se hva hvor stor del de ulike delene utgjør av totalkostnadene. På den måten blir det enklere å se hvor det er mulig å spare penger. Nedenfor har vi satt opp et typisk eksempel på et pristilbud som gjelder et inngangsparti på 4 kvadratmeter:
Totalt: 123.000 kr
Disse prisene inkluderer innkjøp av alle materialene og arbeidstimer som går med til å gjennomføre prosjektet, i tillegg til mva. Vær oppmerksom på at eksempelet gjelder et inngangsparti på 4 kvadratmeter. Dersom du ønsker å bygge et inngangsparti som er større enn dette, må du forvente at prisene vil øke tilsvarende. Det forutsettes også at en har å gjøre med grunnforhold som er enkle å jobbe med.
Når du etterhvert har funnet ut hva slags inngangsparti du ønsker deg, satt opp budsjett og ordnet finansiering, er det på tide å sette i gang anbudsprosessen. Når du legger prosjektet ut på anbud, vil entreprenører komme på befaring for å prise prosjektet ditt, for så å sende deg et tilbud. Før du bestemmer deg for hvilken entreprenør du ønsker, bør du hente inn minst 3 forskjellige tilbud. Dette vil bidra til å gi deg en konkurransedyktig pris.
Selv om prisen er viktig for mange, må du huske på at det er minst like viktig at entreprenøren har den nødvendige kompetansen og erfaringen. Dette er en faktor som også må tillegges vesentlig vekt i utvelgingsprosessen. Et godt tips er å be entreprenøren oppgi referanser fra tidligere prosjekter som omfatter bygging av inngangsparti. Dersom de ikke kan oppgi referanser, bør du vurdere å lete videre. Får du referanser, kan du ringe tidligere kunder og spørre dem om deres opplevelser med entreprenøren.
Et annet nyttig tips er å undersøke om bedriften har relevante godkjenninger eller sertifiseringer. Du kan for eksempel finne ut om bedriften er en mester bedrift. Det innebærer i så fall at bedriften ansetter fagfolk med mesterbrev. Det er også et pluss om bedriften har sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet. Det betyr i så fall at bedriften har kvalitetssikringsrutiner, at de betaler skatter og avgifter, og at de ansetter fagfolk med riktig kompetanse.
Det å sammenligne tilbud kan ofte være mer komplisert enn folk tror. Det holder ikke å bare se på den totale prisen. Du bør sjekke alle postene i tilbudene, og sammenligne de relevante postene opp mot hverandre. Det er ikke uvanlig at prisen på enkelte poster varierer i særlig stor grad fra det ene tilbudet til det andre. Hvis det skjer med deg, må du være på vakt. Da er sjansen stor for at en av entreprenørene har misforstått arbeidet som skal utføres, og du bør i så fall ta en telefon for å oppklare dette.
Husk også å sjekke om noen av postene i tilbudene er definert som tillegg (hva er i så fall timeprisen for tillegget?), om de har tatt forbehold (i så fall, hvilke?). Sjekk hva som er definert som fastpris, prisoverslag og uforpliktende prisantydning. Dersom noe er definert som prisoverslag, bør du være oppmerksom på at håndverkertjenesteloven kun tillater at prisoverslag varierer opptil 15%.
En viktig del av forberedelsene handler om å ta seg god tid til å finne ut hva en liker, og suge til seg så mye inspirasjon som mulig. Hvis ditt nye inngangsparti inneholder inneområder vil gulv -eller flislegging være en del av prosjektet. Under har vi samlet noen relevante kilder du kan bruke til å få idéer og inspirasjon for både byggingen av inngangspartiet og innredningen i etterkant.
Bergene Holm -Inspirasjon, nytt inngangsparti
Online Arkitektene - Byggarkitekter med en god online katalog av prosjekter.
Enkelfornyelse.no er interiørbloggen til malingprodusenten Butinox.
For å ha god kontroll på budsjett og utgifter, kan det være lurt å lage en sjekkliste med alle materialene som skal kjøpes inn. Når materialene etterhvert blir kjøpt inn, så krysser du av på listen. På den måten unngår du at noe blir glemt, noe som igjen kan forhindre unødvendige forsinkelser.
Til slutt gjennomfører du en sluttbefaring sammen med entreprenøren og sjekker at alt er som avtalt. Deretter sender entreprenøren deg alt av ferdigdokumentasjon. Dette er viktig dokumenter som du må ta vare på. Her finner du informasjon om arbeidet som er utført og materialene som er brukt, og at alt er gjort i samsvar med gjeldende lover og regler.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg