Skal du etterisolere? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om etterisolering.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Etterisolering er en investering som både kan øke verdien på boligen, senke fyringsutgiftene om vinteren og sikre godt inneklima. Men hvor mye vil det egentlig koste?
Ifølge prisstatistikk fra Byggstart.no, ligger kvadratmeterprisen for etterisolering og bytte av kledning på ca. 2.500 kroner per kvadratmeter veggflate. Ettersom det er mange prisvariabler, er det også tilfeller der prisen er nede i 2.000 kroner per kvadratmeter.
Dersom det er snakk om et hus med en grunnflate på 100 kvadratmeter over en etasje med veggflate på omtrent 120 kvadratmeter, vil det være mulig å etterisolere for denne prisen.
Det er dog en rekke forutsetninger som må ligge til grunn. For å gjennomføre prosjektet til mindre enn 250.000 kroner, må man velge de billigste materialene. Du skal også være heldig med tømreren som gjør jobben, for at den skal ferdiggjøres på kortest mulig tid. Dessuten er de som jobber på prosjektet og de som leverer materialer avhengige av lett tilkomst til boligen din.
Men det er ikke alltid det lønner seg å gå for de billigste løsningene. Det er mange grunner til å ha litt spennvidde i budsjettet.
Hvis du vil ha en realistisk forståelse av kostnaden på en etterisolering av en konkret bolig, er det viktig å vite hva en entreprenør legger vekt på i sitt prisforslag. Da har dere en felles forståelse av begrepene, og du kan også lettere sammenligne tilbudene du får opp mot hverandre.
I hovedsak er det disse punktene som har størst innvirkning på prisen:
Det mest kostnadsbesparende er å utføre etterisoleringen i sammenheng med andre renoveringsprosjekter. Vi tenker da spesielt på skifte av kledning. Ettersom kledningen normalt må fjernes for å etterisolere fra utsiden, er det like greit å bytte den ut.
Hvis du først skifter kledning, vil etterisoleringen være en relativ beskjeden ekstrautgift. Du kan eventuelt isolere innenfra, men det er som regel ikke like effektivt.
Når det er renoveringsarbeid, er det alltid et spørsmål om man kan spare penger på å gjøre jobben eller deler av den selv. Etterisolering er kanskje ikke det beste eksemplet på noe man gjør selv. Hvis man ikke vet helt eksakt hva man driver med i forbindelse med etterisolering, kan det oppstå såkalte kuldebroer i veggene. Det er også viktig å sikre god nok luftsirkulasjon for å unngå senere fuktskader.
Det du eventuelt kan gjøre er bortkjøring av avfall eller male der det er behov etter at etterisoleringsjobben er avsluttet.
Noe som påvirker budsjettet ditt er hva slags finansiering du har. Det er ikke alle som har tilstrekkelig egenkapital, og det er derfor vanlig å ta opp et lån. Ettersom renovering av bolig regnes som en investering, vil bankene se på det som et aktverdig låneformål. Det vil derfor ofte være mulig å få utvidelse av eksisterende boliglån. Ettersom boliglån har svært lav rente, er det gunstig å låne penger til etterisolering av boligen din.
For lån med sikkerhet i bolig er det imidlertid en grense på 85% av boligens markedsverdi som ikke kan overskrides. Det kan være tilfelle dersom du ganske nylig har kjøpt bolig, og tatt opp fullt boliglån.
Da har du fremdeles mulighet til å søke om et forbrukslån til å finansiere jobben. Det har en vesentlig høyere rente enn boliglån, men det kan altså fortsatt lønne seg dersom det gir en god verdiøkning av boligen og vesentlig lavere strømregning framover.
Her er det greit å ta utgangspunkt i tre tilbud. Da har du litt å velge mellom, samtidig som det ikke blir overveldende. Vi bør også ta hensyn til at entreprenører bruker mye tid på å utarbeide tilbudene, med befaring og så videre. Det er derfor ikke hensiktsmessig med flere.
Hvis du kjenner bransjen godt og de firmaene det er snakk om, kan det godt være det er nok med to. Dersom du ikke er helt fornøyd med de budene du har fått inn, er det ingenting i veien for å utvide det
Alle tilbudene må vurderes på samme grunnlag. De kan være disponert forskjellig og noen ganger kan det være tvil om det er helt den samme jobben de beskriver.
Sørg først for å få på det rene om de samme postene er inkludert i alle tilbudene. Noen kan ha definert alle postene, hos andre kan det være beskrevet som tillegg eller utelatt.
Det er ikke uvanlig med masse forbehold. Studer disse og vurder betydningen. Noen ganger er de rimelige, andre ganger innebærer det en kostnadsrisiko for deg.
Selve tilbudet kan være i form av en fastpris, et prisoverslag, eller en uforpliktende prisantydning. En fast pris er det greieste å forholde seg til. Det kan du sjekke opp mot en konkret finansieringsplan du lager for prosjektet. Et prisoverslag betyr at sluttprisen kan bli et beløp med en variasjon på 15% fra det oppgitte tallet. Det kan både høyere og lavere til slutt. Får du kun en uforpliktende prisantydning, bør du be om et forpliktende tilbud før du aksepterer.
Noen ganger kan det være mistenkelig stor forskjell på prisene som oppgitt for enkeltposter. Sjekk ut om budgiverne har den samme forståelsen av arbeidet som er inkludert i denne. Det er også en mulighet at enkelte tenker å bruke litt for billige materialer eller ukvalifisert arbeidskraft.
Det kan dessuten alltid oppstå situasjoner utenom tilbudet som løses for timepris. Sørg for å at denne er oppgitt.
Her har vi samlet nyttig videre lesning for deg som skal etterisolere, dersom etterisoleringen er endel av en større innvendig oppussing har vi samlet kilder til kreative løsninger og inspirasjon.
Bygg og bevar: Etterisolering - ulike metoder
Enkelfornyelse.no er interiørbloggen til malingprodusenten Butinox.
Studiolindhjem.no - Innredning og oppussing.
Elisabethheier.no - Design, kunst og interiør.
Flisekompaniet leverer flis til kjøkken og bad, i tillegg til å lage masse godt inspirasjonsstoff.
Etter du har skrevet kontrakt, må du forberede deg på å ha håndverkere i eller utenfor huset ditt noen uker framover. Da er det viktig at du også forbereder naboene på det som kommer. Et nabovarsel bør sendes ut i god tid før start, og det bør også nevnes at det blir en del støy. Når de har fått varsel, blir det færre klager i ettertid.
Du bør også tenke over hvor du skal gjøre av deg selv i denne tiden. Hvis du isolerer innendørs, er det en god grunn til å reise bort litt eller finne seg et annet sted å bo.
Det er også bra å etablere et godt forhold til de som skal utføre jobben. Det gjelder spesielt den ansvarlige entreprenøren. Hvis det er ulike oppfatninger eller tvil om oppgavene, er det viktig å få avklart disse på et så tidlig tidspunkt som mulig.
Hvor lenge prosjektet varer, avhenger både av bygningens størrelse og av hvor vanskelig det er å komme til under arbeidet. Som et utgangspunkt kan vi regne 4-6 uker for en liten enebolig, 6-8 uker for en gjennomsnittlig enebolig og 8-10 uker for en stor enebolig. Tallene er hentet fra Byggstart.no.
Når entreprenører melder jobben som ferdiggjort, foretar dere en befaring sammen. Husk at du skal ha en ferdigdokumentasjon.
Dette dokumentet skal beskrive alt arbeid som har blitt utført i løpet av prosjektet, om fagfolkene som har jobbet på det og prisen som er satt for de ulike arbeidsoppgavene.
Dette kan du bruke som et garantibevis på alt som har blitt gjort. Det viser du fram når du skal videreselge boligen eller tegne ny forsikring.
Det er også anbefalt å utføre en verdivurdering av boligen etter prosjektet. Ferdigdokumentasjonen er da et bevis på arbeidet som har blitt gjort. Denne vurderingen kan igjen benyttes til å få økt boliglån eller en lavere rente på det lånet du allerede har.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg