Skal du bygge hus med utleiedel? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygging av nytt bad.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Å bygge et nytt hus er et tidkrevende og kostbart prosjekt. Derfor er det viktig med et nøye utarbeidet budsjett. Dette budsjettet vil legge rammene for hva som er realistisk å gjennomføre. En god investering vil være å bygge et hus med en utleiedel. En utleiedel vil ikke bare gi en inntekt hver måned, men vil også øke verdien på huset. Dersom du selv bor i huset og leier ut vil denne inntekten være skattefri.
Gjennom gode forberedelser, en grei tomt og kostnadsbevisste valg, skal det være mulig å bygge et hus med utleiedel for under 4 millioner. Likevel kan dette være vanskelig å få prosjektet til å samsvare med egne ønsker. Dersom det skal være mulig å bygge et hus med utleiedel for under 4 millioner, er det ofte snakk om et veldig enkelt hus. Her vil det kreve simple grunnforhold å bygge på, flat tomt og enkel konstruksjon. I tillegg må materialene som skal brukes både innvendig og utvendig ikke være i det dyreste laget. For å ha en kjeller som kan brukes til varig oppholdsrom krever dette mer grunnarbeider. Derfor vil ikke en kjeller være oppnåelig dersom man skal bygge et hus for under 4 millioner. Ettersom bad og kjøkken er de dyreste rommene å bygge og pusse opp, vil kun ett kjøkken og få bad være realistisk i dette tilfellet.
Vi skiller gjerne mellom to begreper når vi snakker om drivere av pris: kompleksitet og standard. Kompleksitet er faktorer som ofte har en stor innvirkning på prisen og den totale kostnaden, men som det er vanskelig å påvirke ved egne valg. Dette kan være grunnforholdene på tomten som skal bygges på. Noen ganger må man sprenge i fjell, hogge trær og borre i bakken for å få et jevnt fundament å bygge på. Krevende grunnforhold og utfordrende tomt vil det alltid ligge mer arbeid i og dermed forhøye prisen.
Når det gjelder boligens standard, er kostnadene ofte styrt av dine egne ønsker og behov. Dermed vil det være mer påvirkningsmuligheter her.
Eierens ønsker vil påvirke pris på produkter som:
Takstein: Man kan få takstein for rundt 10 kroner per stk, mens de dyreste taksteinene ligger på et par hundre kroner per stk.
Vinduer: Det finnes mange ulike vindustyper i ulike prisklasser. Man kan få vinduer for et par tusen per stk, eller man kan velge spesialløsninger som koster over 20.000 kroner per stk.
Kjøkken: Ved valg av kjøkkenløsning kan man velge å gå for et kjøkken fra et av de store møbelvarehusene slik som IKEA eller man kan få spesialbygd kjøkken fra designer. Her kommer prisen an på standard og hvor man velger å kjøpe kjøkkenløsning.
Gulv: Noe av det som er mest individuelt for oss er hva slags gulv og fliser man ønsker i boligen. Prisen for gulv og fliser per kvadratmeter kan variere alt fra noen hundre kroner til flere tusen kroner.
Både kompleksitet og standard er ulike faktorer som kan ha stor innvirkning på de totale kostnadene. Noen av disse er vanskelig å påvirke med egne valg, men det finnes også ulike grep man kan ta for å kutte ned på kostnadene.
Mange tror at man vil spare penger på å gjøre mye egenarbeid. Ved å velge bort fagfolk for å spare penger, risikerer man å gjøre noe feil eller at noe blir ødelagt på lang sikt. Dette kan bli dyrere på sikt enn det hadde vært å la fagfolk ta seg av jobben. I noen tilfeller har man heller ikke forsikring på ting som blir gjort selv, men kun dersom det er blitt gjort av fagfolk.
Det er likevel noen ting man kan gjøre selv som vil bidra til penger spart. Man kan male, legge gulv og å kjøre bort avfall uten noen særlig risiko.
Tar man utgangspunkt i en liten enebolig på 130 kvadratmeter, kan det være mulig å få denne ned i så lavt som 4 millioner. For å forstå hva som normalt driver kostnadene, har vi inkludert noen typiske priser under for en enebolig på 130 kvadratmeter (tallene er hentet fra markedsplassen Byggstart.no):
Graving og grunnarbeid: fra 400.000 kroner
Grunnmur: fra 200.000 kroner
Tømrerarbeid, flislegging, maling, blikkenslager: fra 2.000.000 kroner
Rørlegger, ventilasjon og elektriker: fra 700.000 kroner
Egne kjøp (f.eks. kjøkken og garderober) og rigg, drift og prosjektledelse: fra 700.000 kroner.
Til sammen blir dette altså ca. 4 millioner for en rimelig enebolig på 130 kvadratmeter.
Før man bestemmer seg for hvilken entreprenør man skal bruke for prosjektet, er det anbefalt å hente inn tre tilbud. Flere tilbud enn tre vil fort bli uoversiktlig. Husk at befaring og anbudsprosessen krever mye tid fra både deg som eier og fra entreprenøren selv dersom man skal ha mange tilbud.
Det er lurt å ha klar tegninger og beskrivelse fra arkitekt når man starter anbudsprosessen, da dette vil hjelpe deg med å velge den beste entreprenøren for prosjektet etter dine spesifikke ønsker.
For å få prosjektet gjennomført etter egne ønsker er det anbefalt at man sammenligner tilbud fra ulike aktører. Det finnes ulike spørsmål som man bør stille seg under anbudsprosessen. Det er lurt å forstå hvilke forbehold entreprenøren har tatt i tilbudet, hvor mye som er satt som fastpris, hva estimatet er og uforpliktende kalkyle. Ifølge håndverkertjenesteloven kan ikke et estimat variere mer enn 15%, noe som er lurt å huske på under denne prosessen. Hva har entreprenøren satt som timepris for eventuelle tillegg? Dette er viktig å vite ettersom det kan skje uforutsette hendelser som gjør at tillegg må påregnes. Man bør også sjekke at de samme postene er inkludert i de samme tilbudene og om det er enkelte aktører som er veldig forskjellige i pris. Dette kan komme av ulik forståelse av prosjektet eller ulike løsninger, noe som er lurt å oppklare.
En hyggelig periode i arbeidet med å planlegge en utleiedel, er idefasen. Da kan man kaste vidt ulike ideer opp i lufta. I denne fasen kan det være lurt å se litt på hva andre tenker og også søke konkret kunnskap om hvilke løsninger som er realistiske. Her er noen steder å begynne:
Som eier av det fremtidige huset er det lurt å ha en god og jevn dialog med entreprenøren underveis. Man må bli enige om fremdriften og lage en plan på når de forskjellige punktene skal være ferdig. Det er også viktig at man får beskjed fra entreprenøren dersom det er forsinkelse i arbeidet. Ved å holde en jevn dialog med entreprenøren under prosjektet vil man minske risikoen for misforståelser.
Etter prosjektet er fullført, er det viktig å ha en grundig sluttbefaring hvor man går gjennom arbeidet som er gjort med entreprenøren. Kontrakten mellom deg og entreprenør er viktig å ta vare på dersom det skulle oppstå uenigheter, men ved å ha en grundig sluttbefaring vil man minske faren for at dette vil skje. Man må ta vare på dokumentasjon fra baderom, samsvarserklæring fra elektriker, og kopier av innkjøp og bestillinger som entreprenøren har gjort. Dette er viktig å ta vare på for garanti og ved senere salg.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg